Käbiheinaga kurista kurku

Toivo Niiberg
, psühholoog
Copy
Murus tihti umbrohuna kasvav käbihein on väärt ravimtaim.
Murus tihti umbrohuna kasvav käbihein on väärt ravimtaim. Foto: Erakogu

Harilik käbihein (Prunella vulgaris) on meil koduaia tavamurus sage külaline, mida kultuurmuru omanik peab muidugi umbrohuks. Mina laisa inimese muru propageerijana pean käbiheina koos kirikakra ja hanijalaga pigem muru kaunistajaks ja elavdajaks.

Rahvakeeles kannab käbihein mitut nime: härjapea, kurgurohi, kopsurohi, maa-aluserohi, põldhumal, mesilill, hudujarohi ja jouksvarohe. Harilik käbihein kasvab rohumaal, hõredas metsas, teeserval, hoonete ümbruses. Huulõieliste sugukonnast, mitmeaastane. Kõrgus niidetaval alal madalam, viljakal metsaalusel kõrgem, jääb 5–30 cm vahele.

Õied sinakad-violetsed, harva valged. Õisiku moodustavad tihedalt ümber varre paiknevad punakaspruunides tupplehtedes huulõied, mis äraõitsenult meenutavad tumedaks tõmbunud humalakäbi. Õitseb juunist septembrini.

Käbiheinas on kumariine, triterpenoide, saponiine, mõru- ja parkaineid. Värske ürt sisaldab karoteeni, C- ja K-vitamiini. Mikroelementidest on käbiheinas piisavalt hõbedat, vaske, boori, tsinki ja mangaani. Enne õidepuhkemist on kibeaineid lehtedes vähem, sellepärast soovitatakse käbiheina lehti lisada salatitele ja toortoitudele kui väärtuslikku toidulisandit.

Rahvameditsiinis on käbiheina kasutatud kurgu- ja nahahädade ning reuma vastu. Peamiselt on sel haavu parandav toime, seetõttu sobib valutava kurgu kuristamiseks. Keskajal on käbiheina tarvitatud kurgupõletiku ja angiini ravimisel, praegu seda millegipärast ravimtaimeks ei peeta. Ent Hiina meditsiinis on see hinnatud taim. Sellepärast on hakatud käbiheina senisest enim uurima. Sel on leitud vähirakkude arengut peatav ja potentsiaalselt ka levikut takistav toime. Tõestamist on leidnud käbiheina antibakteriaalne, põletikuvastane ja ­HIVi ravi toetav toime ning võime alandada veresuhkrut. Samuti kuulub käbihein kilpnäärmehaiguste korra­l kasutatavate raviteesegude koostisesse (ületalitlus ja struuma).

Käbiheinatee alandab vererõhku ning eemaldab maksa ja sapipõie ummistusi. Maitselt pole käbiheinatee seejuures kuigi hea: täiesti mõru, kuid ilma lõhnata. Hea abimees on käbihein veel paljude nahaprobleemide korral (akne, furunkuloos, kõõm, nahalööbed, seborröa). Käbiheina purustatud värsket ürti pandi vanasti haudunud varvaste vahele.

Käbiheinapreparaadid on vastunäidustatud tromboosiohu (suur K-vitamiini sisaldus), raseduse ja individuaalse tundlikkuse korral.

Ravimiks kogutakse õitsemise ajal maapealset ürti. Ürt kuivatatakse varjulises tuuletõmbusega kohas või kuivatis 40 kraadi juures.

Kangemal õisikuteel (4–5 õienutti tassi tee kohta) on märgatav palavikku alandav ja kuseeritust soodustav toime. Kasutatakse ühekordselt ja vajaduse järgi.

Kõõma ja seborröa korral lisa 1 liitrile keevale veele 3 kuhjas sl kuivatatud ürti ja soojenda (hauta) tasasel tulel kaane all veel 30 minutit. Lase jahtuda, kurna ning pese sellega pead 2–3 korda nädalas.

Nahaprobleemide korral tee peenestatud värskest ürdist mask ja hoia seda kahjustatud kohal 25 minutit, seejärel loputa koht sooja veega. Kuiva ürti võta poole liitri keeva vee kohta 3 kuhjas sl, keeda tasasel tulel 10 minutit ja lase 4 tundi soojas seista, kurna ja kasuta märgade mähiste tegemiseks.

Väiksematele veritsevatele haavadele võib asetada värskelt peenestatud käbi­heinaürti.

RETSEPTID

•       Õlivõie nahaprobleemide vastu
Võta väiksem anum. Täida see tihedalt õitsemise ajal korjatud ja peenestatud käbiheinaürdiga ning vala viinamarjaseemneõliga üle. Aseta kinniselt toasooja pimedasse kohta. Kurna ja pigista mass õlist võimalikult kuivaks. Valmis võiet hoia külmikus ja määri sellega probleemseid kohti nahal.
•       Kurgu kuristamiseks
1 tl kuivatatud ürdile vala peale 1 klaas keeva vett, lase kinnises nõus 2 tundi seista, kurna ja kasuta kurgu või suu loputamiseks ühekordse kogusena (ära neela alla) 3 korda päevas 30 minutit enne sööki.
•       Ravikuurideks
1 tl kuivatatud ürdile vala peale 1 klaas keeva vett, lase 1 tund tõmmata ja kurna. Tarvita kolmandik klaasi korraga 3 korda päevas. Ravikuur kestab 2–3 nädalat, siis pea 2 nädalat vahet ja vajadusel korda ravikuuri.
•       Pahaloomuliste kasvajate vastu
Kasuta tavameditsiini toetava teena. 1 tl kuivatatud ürdile vala peale 1 klaas keeva vett. Lase kinnises nõus 2 tundi tõmmata ja kurna. Tarvita iga päev 1 sl kaupa 3–4 korda päevas 10–15 minutit enne sööki.
•       Ajutegevust turgutav tõmmis
Võta 1 tassi keeva vee kohta 2–3 õitsvat käbiheina õienutti või 1 tl kuivatatud ürti. Lase 5 minutit kaane all tõmmata, kurna ja jahuta joogiks sobiva temperatuurini. Joo korraga väikeste sõõmudena. Kõrvale võid hammustada meega määritud röstsaia. Võta sisse mugav asend, sule silmad, mõtle meeldivatest asjadest ja ega väike uinakki halba tee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles