Itaallane kasvatab Saaremaal tšillit

Tiit Efert
Copy
Taimed kasvavad kuues kilekasvuhoones.
Taimed kasvavad kuues kilekasvuhoones. Foto: 2 x Tiit Efert

Kuus aastat tagasi Itaaliast Eestisse saabunud Sandro Batista Rossi kasvatab Saaremaal mahetomateid ja -tšillit ning valmistab neist põnevaid itaaliapäraseid kastmeid.

Tema koostööpartner on kohalik ettevõtja Kaljo Rand. Nii on kaubamärgiks loogiliselt Rand ja Rossi ning selle nime alt tasubki kaubandusest tooteid otsida. Kui Sandro Kaljole oma ideest rääkis, oli viimane päri. Temale kuuluva lambafarmi juures seisid kasvuhooned tühjalt, miks mitte neile rakendust leida.

Toodetakse restorani köögis

Ettevõtte käivitamine katse ja eksituse meetodil võttis terve aasta. Läinud aastal kasutas Sandro kahte kasvuhoonet, kus kasvatas 25 sorti tomati- ja tšillitaimi, mille saaki ta talv läbi katsetas ja uusi tooteid välja mõtles. Algusest peale oli kindel soov toota ainult mahedalt. Kuna ettevõtte kogu kasvatusala on tunnistatud mahedaks ja töötleminegi sai mahetunnustuse, kannab kogu ettevõtte toodang uhkusega märki Euroopa Mahe.

Müüki jõudsid tooted tänavu kevadel. Neid leiab Rimi Talu Toidab osakondades, Biomarketis, Bio4Yous ja Selveris. Mõnda poodi läheb müüki ka värskeid saadusi. Aga see pole veel kaugeltki lagi. Eesmärk on jõuda ka teistesse suurtesse kettidesse, see nõuab head tarnekindlust. „Meil on vaja kasvada suuremaks, muidu raiskame lihtsalt aega,” sõnab Sandro. Tal on plaan rajada uus tootmisliin kilekasvuhoonete juurde. „Aga see nõuab tohutut investeeringut.”

Seni kasutab ettevõte rendipinda. Tegemist on hästi varustatud köögiga, kus saab kasutada korralikku köögitehnikat, samuti on seal olemas kõik muu tarvilik.

Köögis on näha anumaid, kus marineeruvad ja maitsestuvad tšillid ja tšillitooted. Siin veedab Sandro suure hulga oma ajast. Kuna siiamaani on kõik puhas käsitöö, siis on jõudlus väike. Kõige pakilisem on vajadus kuivatus- ja villimisliini järele, sest toiduainete käitlemisel tuleb tagada ülim hügieen ja pakendamisel hermeetilisus. Sandro sõnul on eesmärgiks ka eksport, aga enne tuleb Eestis hästi müüa. „Atraktiivsed turud on Läti, Leedu ja Poola,” lisab ta.

Eestlased on itaaliapärased ja ka vürtsikad tooted kenasti vastu võtnud.
Eestlased on itaaliapärased ja ka vürtsikad tooted kenasti vastu võtnud. Foto: Tiit Efert

Taimedega peab suhtlema

Sandrole on ettevõttes abiks Tšiilist pärit Claudio Pincheira Castro. Sandro sõnul on mehel võime taimedega rääkida. „Ta on aastaid mahetomateid kasvatanud,” ütleb Sandro.

Sandro liigutab taimede lehti ja kirjeldab, kuidas nende pealt saab välja lugeda, kui taimel on mure.

Kuna tegemist on mahetootmisega, mis on Põllumajandusameti poolt tunnustatud, siis ettevõte kasvatab oma taimed seemnest alates ise. „Teeme seda väga loomulikul moel ega kasuta mingeid kunstlikke aineid, rääkimata sellest, et keemilised väetised ja tõrjevahendid on välistatud. Aga Sandro sõnul pole neid vajagi, sest kõiki keemilisi vahendeid saab asendada looduslikega. Näiteks aitab kahjurite vastu roheline seep. Või kui istutada tomatitaimede vahele nõgest, saialille ja münti. „Olin ise ka üllatunud, kui kõik oli puhas ja probleeme oli läinud aastal vähe,” lausub Sandro. Taimelavad on varustatud niisutussüsteemiga. Putukatõrjeks pritsitakse taimi iga kahe nädala järel nõgese-küüslauguleotisega.

Sandro ei viska ühtegi taime ära ja püüab neid aidata niipalju kui võimalik. „See on spirituaalne tegevus. Annad taimele nime, silitad, võtad koledad lehed ära. Väga rahustav töö,” sõnab ta. Tõdemuse peale, et see kõik võtab ju niipalju aega ja suvel pole üldse aega puhata, vastab Sandro, et talvel pole ka. „Kui teed tööd, siis saad ka tulemuse.”

Saak kolmekordseks

Tänavu toimetab Sandro neljas kasvuhoones. Möödunudaastane saak oli 10 tonni tomateid ja 1,3 tonni tšillisid. Aastad on mõistagi erinevad, aga kui kõik läheb plaanipäraselt, siis võib tänavune saak olla kolm korda suurem.

Et kõik korraga ei valmiks, siis püütakse taimekasvu ja saaki ajatada. Seega kõiki taimi ei pandud korraga kasvama ja need toodi kasvuhoonesse eri ajal. Näiteks esimesi tomateid korjas ta läinud aastal juba juulis, aga viimaseid novembris. Tänavu on kasvuhoonetes ligi 10 000 tšilli- ja tomatitaime.

Tomatitest kasvatab ta kõige rohkem Itaaliast pärit sorti ʻSan Marzano’. Need valmivad Sandro sõnul aeglaselt, ent tegemist on suurte magusate viljadega, mis sobivad ideaalselt kastmesse. Ära korjab ta need siis, kui need on tõepoolest küpsed.

Tšillit on tal kasvuhoonetes 19 sorti. Nende hulgas on maailma tuliseim ʻCarolina Reaper’, aga ka ʻHabanero’ ja jalapeno. Cayenne’i piprast teeb ta näiteks pulbrit. Maheseemned leidis Sandro ühe vahendaja käest Saksamaalt. Tulemus oli hea, 99 protsenti taimedest tärkas.

Lisaks tšillidele ja tomatitele kasvatab Sandro köögivilju: suvikõrvitsat, baklažaani, porrulauku, nuikapsast, redist, brokolit ja maitsetaimi.

Abielus Saaremaaga

Sandro on läbinud ühe eesti keele kursuse. Kui teha ettepanek rääkida eesti keeles, siis vastab ta, et oskab seda pisut. Kas kodumaale ei igatse? „Ei, ma olen Saaremaaga abielus,” naerab Sandro, kellel on siin perekond ja lapsed. Üllatuslikult meeldib talle siinne kliima. Kui natuke süüvida, siis pole põhjust imestada, sest Sandro on pärit Itaalia põhjaosast Triestest, kus talvel samuti lumi maha sajab nagu Saaremaalgi. „Me kasvatasime kodus köögivilju nagu iga teinegi Itaalia perekond,” kinnitab Sandro. Sealt ka tema huvi põllumajanduse vastu.

Kommentaar

Kadri Aguraiuja
Biomarketi kaubandus- ja arendusjuht




Alustasime kevadel tõesti sortimendi rikastamist eestimaiste väiketootjate toodetega.
Üks uus tulija oli Rand & Rossi Organic Farm oma mahetoodetega.
Edukamad tooted meie poes on ootuspäraselt olnud pastakastmed: Bolognese kaste, Napoletana kaste ja Arrabbiata kaste.
Klientide ostukorvi on jõudnud kenasti ka Tomati Chutney ja oliiviõli tšilliga, ettevaatlikumalt on katsetatud Habanero kastet, Habanero šokolaadi-tšillikastet, Rainbow’ tšillikastet ja tšillipulbrit.
Tooted on hea kvaliteediga ja pakend näeb ilus välja. Paljudele klientidele on üllatus, et need kastmed on pärit Eestist! Ja mitte ainult siin toodetud, vaid toorainegi on suuremalt jaolt Eestis kasvanud.
Ehk vajaks tootesari rohkem tutvustust ja soovitusi, kuidas ja mida nende kastmetega n-ö särtsakamaks muuta saab. Seda ongi meil Biomarketite poodides plaanis teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles