Taluturukauplejad näevad Eesti tuiksoone läheduses ärivõimalust

Kuido Saarpuu
Copy
Illar Roos müüb mett ja lilli.
Illar Roos müüb mett ja lilli. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Mai lõpus Tallinna-Tartu maanteel Imavere külje all Paia ristis avatud tankla-kohviku juurde planeeritud taluturu müügikioskid on juuni keskpaiga seisuga valmis ja esimese kaubaga varustatud. Asukohast Eesti tuiksoonel loodetakse palju kasu.

Saksa turistid, vanem mees ja naine, jõuavad meemüügileti juurde, arutlevad omavahel, võtavad rahakotist kümne­eurose kupüüri, näitavad näpuga sobiva purgi peale ja tehing saabki tehtud. Eestit a­utoelamuga avastama sõitnud sakslased on läinud, kui ette vurab turismibuss, sees hoopis võõrad külalised – Aasiast või kaugemaltki.

Koht vajab sissetöötamist

Meemüüja Illar Roos tunnistab, et isegi kui müüja ja ostja vahel on keelebarjäär, käib suhtlemine käeviibetega ning kõik asjad saavad aetud. Rahanumbergi on, vähemalt sakslastega, ju ühine.

Varasemalt Paia ristist veidi maad Tallinna poole, otse maantee ääres ühel kõrvalteel elamuhaagisest mett müünud Roos oli juuni keskpaigaks taluturu kioskis müümas olnud neljandat päeva. Peale mee sai tema käest osta pudelisse pandud vahtramahla, Imaverest Nurga talust pärit lilli ja lilleampleid ning kasevihtasid, mille tegemine oli klientide o­otuses mehele hea ajaviide.

„Neli päeva on lõplike järelduste tegemiseks muidugi napp aeg, küll võin öelda, et nädalavahetusel oli uudistajaid väga palju,” ütleb Roos. „Koht on liiga uus ja arvan, et inimesed ei tea veel siia tulla. Lootust on, et paari nädala pärast läheb müük paremaks. Asukoht Viljandi, Tallinna ja Tartu ristteel on ju super. Vahekaugused on head ja inimesi, kes mingil hetkel võiksid siin puhkepausi teha ja peale söömise turult läbi astuda, peaks olema omajagu. Arvan, et siinsel taluturul on tulevikku, kuid, nagu ütlesin, peame veel aega varuma.”

Naabrimehe talust pärit mett on Illar Roos Tallinna-Tartu maantee ääres müünud viimased kuus aastat. „Seal oli nii, et mõnel päeval ei olnud üldse müüki, kuid parematel päevadel võis kaubaks minna ligemale 100 kilogrammi mett,” toob ta välja. „Keskmine päevamüük oli vahest nii 30 kilo.”

Uuel taluturul on teine kiosk tulevikus arvatavasti põhiliselt meemüügi jaoks. Illar Roos tunnistab, et olenevalt sellest, kuidas äri minema hakkab, võib kaubaartikleid lisanduda.

Samal ajal kui Illar Roos oma kioskis kasevihtasid valmistab, käib esimeses müügikioskis suurem kauba väljapanek. Sealt võib leida peaaegu kõike: kurkidest-tomatitest maasikate ja mureliteni. Asjatajaks on naabermaakonnas Jõgevamaal Adaveres elav Tiina Kaer Musumari OÜst. Ta asendab müüjat.

Tiina Kaer on, vähemalt oma mõtetes, Paia risti ja sinna tankla-kohviku juurde rajatava taluturuga seotud olnud päris pikalt. „Mõte tulla oma kaupa pakkuma tekkis siis, kui kuulsin, et siia tankla tuleb. Taluturust sain teada, kui koha üks arendajatest Urmas Johanson minuga ühendust võttis,” meenutab ta. „Tahtjaid oli teisigi, kuid otsus tehti õnneks minu kasuks.”

Hooajalisus on oluline

Tiina Kaera müügikiosk on meemüüja omast mõni päev kauem avatud olnud. „Kiosk sai 13. juunil valmis ja sama päeva pärastlõunal alustasime müüki,” ütleb ta. „Pakume kodumaist tomatit, kurki, kartulit, õunamahla, porgandit, hernest ja maasikat ning sissetoodud murelit ja mustikat. On Eesti kurgist tehtud hapukurkigi, seda teen ise.”

Kaup pärineb Eesti eri kohtadest, kuid tooni annab lähipiirkond ja/või Lõuna-Eesti. „Esimesed viis kauplemispäeva on müük läinud tõusvas joones, nädalavahetus oli super,” kinnitab ta. „Taluturu sildid on nüüdseks üleval, kuid eks inimestele tuleb tee leidmiseks pisut aega anda. Koha potentsiaali nägin ma juba siis, kui kuulsin, et siia tankla tuleb.”

Seni on esimesest kioskist ostetud nii maasikat ja hernest kui ka tomatit ja kurki, ühte menukaupa Tiina Kaer välja tuua ei oska.

Vahekaugused on head ja inimesi, kes mingil hetkel võiksid siin puhkepausi teha ja peale söömise turult läbi astuda, peaks olema omajagu.

Kauba väljapaneku puhul on oluline hooajalisus ehk mida rohkem sügise poole, seda suurema tõenäosusega võib lettidelt leida näiteks seeni. „Kliendi jaoks on tähtis oma, värske ja eestimaine kaup,” sõnab Tiina Kaer. „Ostjad on valdavalt Tikupoisi kohvikus sööjad, söögikoha terrasski on taluturupoolses parklaosas. Kui valmib mänguväljak, on turul uudistajaid vahest veelgi rohkem.”

Musumari OÜ-le on see teine müügikoht. Esimene asub Põltsamaal.

Tiina Kaer on seda meelt, et taluturge võiks Eestis olla praegusest rohkem. See on tootjale hea võimalus ilma suurema arvu vahendajateta jõuda otse tarbijani.

Alexela tankla ja Tikupoisi kohviku juures, parkla tagumises servas asuval taluturul on neli vee ja elektriga varustatud avatud letiga müügikioskit. Kui esimeses pakutakse aia- ja põllusaadusi ning teises tegutseb meemüüja, tuleb järgmisse Illar Roosi teada suitsuliha- ja -vorstimüük. Ent käivad ka kuuldused, et viimasest kioskist võib mõne aja pärast saada maiustusi.

Arvata, et Illar Roos jääbki terveks suveks taluturu kioskisse mett müüma, on vale. Varsti kolib ta elamuhaagise vanasse müügikohta ja kioskisse tulevad teised meemüüjad – töö pannakse käima mitmel rindel.

See ei ole Järvamaal ainus maanteeäärne taluturg. Hakkajad kohalikud naised kogunesid mullu talvel esimest korda Roosna-Allikule Pärnu-Rakvere maantee äärde, et neljapäevaõhtuti tunni aja vältelt teelistele kaupa müüa. Lettideks muudetud autokapottidelt võis leida nii käsitööd kui koduleiba ja mune.

Taluturg Tallinna-Tartu maantee ääres Imaveres Paia ristis.
Taluturg Tallinna-Tartu maantee ääres Imaveres Paia ristis. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles