11 liikmest koosnev hindamiskomisjon valib parimaid tooteid 19. juunil Tallinnas Balti jaama turu demoköögis. Samal päeval kuulutatakse välja ka kõikide kategooriate võitjad. ministeeriumi esindajad ja turunduseksperdid. Žürii esinaine on rahvusvaheliselt tunnustatud tippkokk Angelica Udeküll restoranist Wicca. Lisaks toimub talulaat ja kogu päeva juhib Erki Sarapuu.
Kaheksa kategooria võitjate hulgast selgitatakse välja ka konkursi üldvõitja, kes pälvib konkursi peaauhinna. 2019. aasta parim talutoit avalikustatakse 13. juulil Ida-Virumaal Eesti Kaevandusmuuseumis toimuval XXVIII üle-eestilisel talupäeval.
„Kõik Eesti talunikud vajavad tunnustamist, mis innustaks neid tegelema üha rohkem toodete arendamisega, muutudes seeläbi veelgi konkurentsivõimelisemaks nii kohalikul turul kui ka välismaal,“ ütleb ETKLi juhatuse liige Kerli Ats.
Aasta-aastalt on konkurss muutunud populaarsemaks ka talunike seas, mida kinnitab üha suurenev osalejate arv. „Kindlasti motiveerib talunikke võistlusest osa võtma ka konkursi peaauhind, milleks on turundustugi võidutootele,“ lisab Ats.
2019. aasta parim talutoit selgitatakse välja kaheksas erinevas kategoorias:
· Parim piimatoode
· Parim juust
· Parim pagaritoode
· Parim lihatoode
· Parim maius
· Parim tervisetoode
· Parim jook
· Parim lisand