Kuidas lehetäisid peletada?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Lehetäid armastavad roosinuppude kallal maiustada.
Lehetäid armastavad roosinuppude kallal maiustada. Foto: Riina Martinson

Suvi toob aiapidajale kaasa tüütu nuhtluse – lehetäid. Kui õigel hetkel jaole ei saa, söövad nad taime päris koledaks, eriti halval juhul võib taim lausa välja minna.

Õnneks pole lehetäidest keeruline lahti saada. Tõsi, lõplikult lahti ei saa neist ühegi imevahendiga – ajad ära, aga varsti on nad taas platsis ja võitlus algab uuesti.

Kõige loodussäästlikum ja lihtsam on lehetäid tugeva survega veejoaga lihtsalt maha pesta.

Teine levinud soovitus: pritsige taime lehealuseid, kus putukad end peidavad, rohelise seebi lahusega. See aitab ka seenhaigusi vältida. Kodustest vahenditest kõlbab pritsimiseks ka Fairy ja teised nõudepesuvahendite lahused. Pesuvahend ummistab lehetäide hingamisavad ja nad lihtsalt lämbuvad. Vaadake vaid, et lahus liiga kange ei saa, muidu võivad taimelehed koledaks kõrbeda. Kui kasutate mõnda uut lahust esimest korda, siis on mõistlik seda esmalt ühe oksa või lehe peal katsetada ja kui päeva-kahe pärast lehed koledaks läinud pole, siis võtke julgelt tarvitusse. Lehetäid võivad mõne vahendiga ka harjuda, seepärast tuleks aeg-ajalt uus lahus kasutusele võtta.

Lõplikult lahti ei saa neist ühegi imevahendiga, ajate ära, aga varsti on nad taas platsis ja võitlus algab uuesti.

Lehetäid hukkuvad ka siis, kui neid pritsida kokakoolaga. Eriti hea, kui teete lahuse veest, rohelisest seebist ja koolast. Loomulikult tasub rohelisele seebile või muule pesuvahendile lisada taimekääritisi, sest need leotised toimivad ka lehe kaudu väetisena. Lehetäide vastu on soovitatud appi võtta näiteks nõgest, põld­osja, küüslauku ja tomatilehti. (ME)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles