„Kokkulangevaid asjaolusid oli mitu. Kaalukamad neist Eesti Lihatööstuse pankroti väljakuulutamine ja nende müügikoha kadumine Vastse-Kuustest ning meie raskused sigade realiseerimisel lihatööstusesse aasta alguses. Kahe probleemi lahendamiseks leidsimegi ühe väga hea lahenduse – avasime Vastse-Kuustes lihapoe,” selgitab talupidaja Ave Haamer.
„Tänu headele tuttavatele leidsime kiiresti Vastse-Kuustes rendipinna, ruumid olid suurepärases korras. Võõpasime need lihtsalt meie värvidesse ja soetasime lihapoele vajaliku inventari: külmletid, külmkambri koos külmaagregaadiga, kassasüsteemi ja nii edasi,” räägib Haamer.
Poodidel läheb hästi
Mõte avada Vastse-Kuustes lihapood turgatas talle ja elukaaslasele Jürgenile pähe veebruari lõpus. Algul olid nad naise sõnul väga optimistlikud ja tahtsid juba märtsi lõpus avada, sest sigu oli väga raske realiseerida, aga lõpuks jõudsid ikka avamiseni mai alguses.
Vastse-Kuuste poodi palkas pererahvas ühe täiskohaga ja ühe osalise tööajaga töötaja, et kogu lahtiolekuaeg saaks kaetud – pood on avatud iga päev.
„Meie teistel poodidel on läinud väga hästi,” märgib Ave Haamer. Viluste pood on läbimüügi poolest vankumatult esikohal, Põlva pood teisel ja Maksimarketi lett kolmandal kohal.
„Eks seetõttu, et Maksimarketis on müügil vaid värske liha ja šašlõkid-marinaadilihad, meie suitsuvorstid ja singid aga seal letis puuduvad,” lausub ta. „Vaatame-ootame nüüd huviga, kuhu meie Vastse-Kuuste lihapood meie poodide pingereas maandub.”
Haamer ei oska öelda, millal nad järgmise uue poe avavad. Praegu on tema sõnul päevakorral tootmisruumide laiendamine. „Üritame ruumiprobleemi leevendamiseks ajutiselt kolida Põlva Lihapagari mõnesse ruumi. Meie järgmine pood tuleb kindlasti siia lähipiirkonda. Üritame omakandi inimesed ikka esimesena hea lihakraamiga ära toita. Kui edaspidi jõudu ja liha jätkub, siis astume ka sammukese kaugemale,” räägib talupidaja.