Kahe halva kokkulangemine viis uue lihapoe avamiseni

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Põlvamaa talupidaja Ave Haamer on nüüdseks avanud neli müügikohta: kolmele oma poele lisaks värske liha lett Põlva Maksimarketis. See pilt on tehtud Haameri talu Põlva lihapoes.
Põlvamaa talupidaja Ave Haamer on nüüdseks avanud neli müügikohta: kolmele oma poele lisaks värske liha lett Põlva Maksimarketis. See pilt on tehtud Haameri talu Põlva lihapoes. Foto: Maarius Suviste

Põlvamaal Räpina vallas asuv Haameri talu laiendas Lõuna-Eestis haaret ja avas Vastse-Kuustes oma kolmanda lihapoe.

Esimene Haameri Talu Lihapood avas uksed 2017. aastal kodukülas Vilustes, teine eelmise aasta aprillis Põlvas. Peale äsja Põlva vallas Vastse-Kuustes avatud poe on Haameri talu värske liha lett Põlva Maksimarketis.

„Kokkulangevaid asjaolusid oli mitu. Kaalukamad neist Eesti Lihatööstuse pankroti väljakuulutamine ja nende müügikoha kadumine Vastse-Kuustest ning meie raskused sigade realiseerimisel lihatööstusesse aasta alguses. Kahe probleemi lahendamiseks leidsimegi ühe väga hea lahenduse – avasime Vastse-Kuustes lihapoe,” selgitab talupidaja Ave Haamer.

„Tänu headele tuttavatele leidsime kiiresti Vastse-Kuustes rendipinna, ruumid olid suurepärases korras. Võõpasime need lihtsalt meie värvidesse ja soetasime lihapoele vajaliku inventari: külmletid, külmkambri koos külmaagregaadiga, kassasüsteemi ja nii edasi,” räägib Haamer.

Poodidel läheb hästi

Mõte avada Vastse-Kuustes lihapood turgatas talle ja elukaaslasele Jürgenile pähe veebruari lõpus. Algul olid nad naise sõnul väga optimistlikud ja tahtsid juba märtsi lõpus avada, sest sigu oli väga raske realiseerida, aga lõpuks jõudsid ikka avamiseni mai alguses.

Vastse-Kuuste poodi palkas pererahvas ühe täiskohaga ja ühe osalise tööajaga töötaja, et kogu lahtiolekuaeg saaks kaetud – pood on avatud iga päev.

„Meie teistel poodidel on läinud väga hästi,” märgib Ave Haamer. Viluste pood on läbimüügi poolest vankumatult esikohal, Põlva pood teisel ja Maksimarketi lett kolmandal kohal.

„Eks seetõttu, et Maksimarketis on müügil vaid värske liha ja šašlõkid-marinaadilihad, meie suitsuvorstid ja singid aga seal letis puuduvad,” lausub ta. „Vaatame-ootame nüüd huviga, kuhu meie Vastse-Kuuste lihapood meie poodide pingereas maandub.”

Haamer ei oska öelda, millal nad järgmise uue poe avavad. Praegu on tema sõnul päevakorral tootmisruumide laiendamine. „Üritame ruumiprobleemi leevendamiseks ajutiselt kolida Põlva Lihapagari mõnesse ruumi. Meie järgmine pood tuleb kindlasti siia lähipiirkonda. Üritame omakandi inimesed ikka esimesena hea lihakraamiga ära toita. Kui edaspidi jõudu ja liha jätkub, siis astume ka sammukese kaugemale,” räägib talupidaja.

Lõpetamisest loobuti

Talus on praegu kiire aeg, lisaks muule ka põllutööd. „Aasta alguses mõtlesime tõepoolest seakasvatuse lõpetamisele, sest sealiha hind on nii pikalt alla omahinna olnud, lisaks realiseerimisprobleemid. Ent nüüdseks on asi natuke paranenud,” kõneleb Haamer.

„Lubasin, et kui jaanipäevaks liha hind normaalsele tasemele ei tõuse, siis likvideerime seakasvatuse täielikult või jätkame vaid väga väikeses mahus, sest lihtsalt rahakotis polnud enam raha, et tootmisele peale maksta,” tunnistab naine. Nad oleksid jäänud puhtalt teraviljakasvatuse juurde.

„Kuskilt läheb piir, kus enam füüsiliselt ja vaimselt ei jaksa, kui tead, et iga töötatud tund ja müüdud siga viib su rahakotist tolmukübemed ka minema. Millegi eest on vaja ju sööt osta, inimestele palgad maksta, põllutööhooaeg ja tõelised kulutused alles tulemas.”

Kuskilt läheb piir, kus enam füüsiliselt ja vaimselt ei jaksa, kui tead, et iga töötatud tund ja müüdud siga viib su rahakotist tolmukübemed ka minema.

Haamer lisab, et praegu annavad nad Haameri talus ja OÜs Haameri Talu Lihapood tööd kokku umbes 30 inimesele.

Maaülikoolis majandusarvestuse ja finantsjuhtimise eriala lõpetanud Ave Haamerist sai Haameri talu pidaja 2015. aastal pärast isa siitilmast lahkumist. Haamer valiti 2016. aastal aasta põllumehe konkursil rahvalemmikuks, samal aastal pärjati ta aasta noortaluniku tiitliga.

Ühes varasemas intervjuus on ta öelnud, et tal on hästi meeles isa öeldud kuldsed sõnad, mida ta ikka ja jälle meelde tuletab. „Omal ajal ütles isa: ei tohi otsida vabandusi, miks ei saa teha, vaid tuleb leida võimalused, kuidas saaks teha.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles