Võililledest saab mett ja veini

Toivo Niiberg
, psühholoog
Copy
Enne kui muruniidukile hääled sisse lööte, tasub need kullavärvi õied ära korjata ja kööki viia.
Enne kui muruniidukile hääled sisse lööte, tasub need kullavärvi õied ära korjata ja kööki viia. Foto: Urmas Luik

Kohe on käes võilillede õitsemise kõrgaeg. Tasub leida aega, et korjata võililleõisi ja teha neist siirupit ehk võilillemett, mille magus mekk on eriti meeltmööda lastele. Ka veiniks sobivad need lilled hästi.

Võilillemesi ei jää maitseomadustelt alla ehtsale meele, kuid on neeruhaigele sobivam kui tavaline mesi.

Selle valmistamiseks võta kaheksa peotäit võililleõisi ja vala peale 1,5 liitrit kuuma vett. Lisa peotäis noori mustasõstralehti ja lase kaane all ­12–18 tundi seista. Kurna, lisa 500–750 grammi suhkrut ja keeda madalas potis tasasel tulel siirupiks – selleks kulub peaaegu kaks tundi.

Siirupi valmistamiseks võta kaheksa kuni kümme peotäit võililleõisi, keeda need pooleteise liitri veega. Kui tahad silmatorkavalt ilusa värviga mett, lõika õietagune roheline nutt ära, sest see annab meele rohekat värvust ja vähendab võilillele omast kibedust.

Maitse andmiseks lisa mustasõstra- ja kirsilehti, vaniljekaunu ning lase siirupil kaane all ööpäev seista. Seejärel kurna vedelik, pressi õitest välja kogu vesi, lisa oma äranägemise järgi suhkrut, pool kooritud sidrunit ja lase vedelik uuesti nõrgal tulel keema. Kahe tunni pärast valmib siirup, mida serveeri kohupiima, pannkookide, röstitud saia või jäätise juurde. Eriti mõnus on seda lisada soojale piimale, mida juuakse enne magamaminekut.

Võilillenektari valmistamiseks täida kolmeliitrine purk tihedalt võililleõitega ja puista üle suhkruga (kolmeliitrisele nõule lisa l kg suhkrut). Massi tihenda puulusikaga ja jäta jahedasse seisma. 3–5 päeva pärast imendub õitest nektar. Nektari võib ära valada, puistata peale uus kogus suhkrut ja jätta veel viieks päevaks seisma. Kui nektari imendumine õitest lakkab, võid lisada kahe sidruni õhukeselt riivitud koore ja ühe teelusikatäie sidrunhapet, valada üle liitri veega, keeta 10–15 minutit kuni suhkru täieliku lahustumiseni ja kurnata.

Mõlemad nektarid sega omavahel, kuumuta 85 kraadini, vala pudelitesse-purkidesse ja sulge õhukindlalt. Kasuta morsside ja teiste koduste karastusjookide valmistamiseks. Nektarit koos jääkuubikutega võid lisada ka hapu valge viinamarjaveini maitsestamiseks, saab peaaegu nagu jahutatud vermuti.

Võilillekalja valmistamiseks korja peaaegu katlatäis võililleõisi, lisa vett nii palju, et tasaselt keedes üle ei ajaks ja keeda kaane all 10–15 minutit. Keedusel lase veidi jahtuda, seejärel kurna ja pressi. Saadud tõmmis vala katlasse tagasi. Liitri tõmmise kohta lisa umbes 100 g suhkrut või siirupit ja paar sidruniviilu. Sidruni asemel võib võtta ka klaasi tükeldatud rabarberit ja ka suhkru hulka võib vähendada. Lase tõmmisel uuesti keema tõusta ja seejärel jahuta. Lisa veidi suhkruga läbihõõrutud presspärmi, hoia ööpäev või üle öö soojas kohas. Nüüd vala segu pudelitesse, pudelid sulge hoolikalt ja vii hästi jahedasse ühtlase temperatuuriga külma kohta laagerduma. Paari nädala pärast on kali valmis. Kui suhkur asendada meega, saame võilillemõdu.

RETSEPTID

Marineeritud õiepungad
500 g pestud võilillepungi aseta kastrulisse, vala üle 0,5 liitri magusama veiniäädikast valmistatud marinaadiga, lase tasasel tulel 5–10 minutit keeda. Kasuta soolaste toitude, kartuli- ja makaronisalati, rosolje maitsestamiseks, samuti toorsalatisegudes.
Võilillevein
10 l veini jaoks võta 3,2 kg suhkrut ja 3 kg võililleõisi. Õied loputa vees, seejärel vala keeva veega üle nii, et saaks 1 liitri vedelikku. Hoia umbes ööpäev suletud nõus. Kurna segu läbi marli. Saadud vedelikule lisa kolmandik suhkrukogusest ja iga vedelikuliitri kohta 7–8 g sidrunhapet. 4 päeva pärast lisa teine kolmandik ja 7 päeva pärast viimane kolmandik suhkrust. Vedeliku käärimiseks on parim õuna- või valge viinamarjaveini valmistamiseks sobilik veinipärm (2–2,5 g 10 liitri virde kohta).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles