Poolamaalt pärit Ursus tunneb Euroopa põlde

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Esmakordselt esitleti traktorit Ursus C-3150 2017. aasta Agritechnica messil.
Esmakordselt esitleti traktorit Ursus C-3150 2017. aasta Agritechnica messil. Foto: Agriland.ie

Poola masinatööstuse toodang Ursuse traktorite näol sobib eelkõige neile, kes vana nõukogudeaegse tehnika asemele midagi uut ihkavad, aga päris suurte maailmanimedega traktoreid kalliks peavad.

Ursuse traktorivalik algab 35 hj võimsusega n-ö aednikutraktorist ja lõppeb 163 hj arendava masinaga, mis sobib juba arvestatava suurusega põllufirmale. Nende kahe vahele jääb viis eri kasutusotstarbega mudelit, mis leiavad rakendust talumajapidamistes ja kommunaalettevõtetes, viimasel ajal ka väikemetsaomanike majapidamistes.

Traktoritehas tegutseb omaaegses Czechowice külas, tänapäeval Ursuse nime kandvas Varssavi linnajaos juba aastast 1893. Kui Euroopa tööstus kolib üha enam Hiinasse ja Kesk-Aasiasse ning traktoritootjad aina konsolideeruvad, siis poolakad on oma enam kui sajandivanuse masinatööstusettevõtte suutnud enda käes hoida.

Ka traktoreid komplekteeritakse jätkuvalt kodumaal. Küll on Ursuste olulised agregaadid pärit üleilmselt tuntud tootjate tehastest. Nii on 75–110hobujõulised varustatud Perkinsi mootoritega, kõige suurema, 163 hj arendava Ursuse jõuallikas tuleb Deutz Fahrilt. Väiksematel Ursuse traktoritel on peal Lõuna-Korea Kukje/Yanmari kontsernis toodetud kuni 69 hj mootorid, mida kasutatakse ka meil levinud väiketraktoritel Branson.

Traktoritehas tegutseb omaaegses Czechowice külas, tänapäeval Ursuse nime kandvas Varssavi linnajaos juba aastast 1893.

Tootja iseloomustab tehase lipulaeva, kõige võimsamat Ursus C-3150 traktorit kui karu, mille jõu taltsutamine on selle omanikust põllumehe kätes. Olgu selliste epiteetidega kuidas on, aga tõsi on see, et Ursus on toodetud Euroopas ja eeskätt Euroopa põllumehe vajadusi arvestades. See võib tänases globaalses ilmas kõlada ülepaisutatuna, ent tegelikult on siiski üsna tähtis, et inseneridel, kes põllutöömasinaid konstrueerivad, oleks praktiline kokkupuude olustikuga, kus see tehnika peaasjalikult tööle hakkab. Jaapani konstruktor võib ju käia vana Preisimaa põlluoludega tutvumas, aga keskkond, kus ta tööd teeb, on ikkagi teine, traditsioonid ja kombestik teistsugune.

Kõige rohkem müüakse praegu Ursuse 110hobujõulist mudelit C-3110, seda eelkõige universaalsuse poolest nn farmitraktorina. Suudab vedada kolmesahalist atra, seega tõuseb traktori paindlikkus esile peaasjalikult niitmisel, kaarutamisel-vaalutamisel, transpordis. Sellega saab lund lükata, farmis sööta ette vedada või frontaalkopaga laadida. Populaarseks on mudel saanud ka munitsipaalettevõtetes heakorratöödel.

Ostu kaalumisel on maiuspalaks Ursuste küllalt soodne hind kaasatulevat varustust arvestades. C-3110 hind koos baasvarustusega on Eesti edasimüüja juures praegu 35 990, lisandub käibemaks.

Ursus toodab oma traktoritele ise esilaadureid ja tarvikuid selle külge rakendamiseks: haaratseid, kahveltõstukeid ja koppasid.

Muide – sama kontsern toodab ka linnaliinibusse, nii diiselmootoriga kui ka täis­elektrilise ajamiga, samuti trollibusse.

Ursus C-3150 Power

• Tootja Poola
• Ursus S.A. on ainus Varssavi börsil noteeritud põllumajandusmasinaid tootev ettevõte
• Tootmisüksused asuvad Lublinis, Dobre Miastos ja Opalenicas
• Esindaja Eestis OÜ Poldrak
• Mootor 6silindriline 6057 m³, Deutz TCD 6.1 L6 EU IV turbo
• Võimsus 163 hj (2100 p/min)
• Kütusepaagi maht 310 liitrit
• Käigukast ZF, 40x40 käiku
• Esi- ja tagasild planetaarne, elektro-hüdraulilise diferentsiaalilukuga
• Maksimaalne kiirus 40 km/h
• Hüdropumba tootlikkus 90 l/min
• Hüdrosüsteemi tõstejõud 7200 kg
• Kolme punkti rippsüsteem
• Tühimass 6900 kg
• Hind 72 990 + käibemaks
Allikad: OÜ Poldrak, Ursus S.A.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles