Maamessil esitleti uudset põllumuldade niiskuse monitoorimise süsteemi

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy

Üheks selleaastaseks Maamessi messinaelaks valitud ettevõte Paul-Tech esmaesitles messil süsteemi, kus põllumulda paigaldatud andurite abil saab põllumees jälgida põllumulla niiskuse ja soolsuse taset, niiskuse kättesaadavust taimedele ja näiteks ka kandevõime näitajaid ning mulla temperatuuri eri sügavustel.

Paul-Techi juhatuse liige Mikk Plakk selgitas, et need andmed aitavad põllumehel teha võimalikult optimaalseid otsuseid oma põllumajandustegevuses. “Niiskusetase näitab meile palju asju. Näiteks niiskustaseme järgi saab põllumees ajastada õiget väetamist,” tõi ta näite. Samuti on see vajalik info, et teada, millal ajastada külvamist, sest ka seemnete idanemiseks on oma optimaalne niiskusvahemik.

Lahenduse taga on kolme põlvkonna teadmised ja kogemused, kus kokku on saanud teadustöö ja IT-lahendused.

“Minu vanaisa Paul hakkas looma mõõtesüsteemi, minu isa Tiit on seda 30 aastat edasi arendanud, on keskendunud mullauurimustele ning nähtav andur on tema välja töötatud. Ja mina, kolmas põlvkond, olen ühendanud need IT-lahendused uurimistööd. Ja arvame, et sellest võiks põllumeestel palju kasu olla,” sõnas Plakk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles