Hõbekala jutustab Hiiu kalalugu

Tiit Efert
Copy
2017. aasta suvel avas Hõbekala uue külalistemaja.
2017. aasta suvel avas Hõbekala uue külalistemaja. Foto: Tiit Efert

Avatud kalasadamate päeval sel laupäeval avab Hiiumaal tegutsev ettevõte Hõbekala taas pop-up-kohviku Roograhu sadamas, kus peetakse kalatoitude õpituba, saab rääkida kohalikega ja näha, kuidas Hiiumaal kalaelu käib.

Kümme aastat tagasi Hõbekala asutanud Siim Rätsep ja Kätlin Kiisk on tõelised entusiastid. Nad peavad majutusasutust Hiiumaal Kõpu poolsaare tipus metsade keskel ja tuulte vallas. Siin asub piirkonna suurim tõmbenumber, Eesti üks kuulsamaid tuletorne. Lisaks on neil kalatööstusettevõte, mille toodangut saab nautida ka mandril.

Kalakirg tõi saarele

Siim on pärit Hiiumaalt, hotellimajandust õppinud Kätlin aga Saaremaalt. Paar kohtus pealinnas, kus asuti pesa punuma, ent hinges oli kripeldus. Elu saarel tundus ahvatlev. Kõpu poolsaar mõjus mõlemale nii erilise paigana, et polnud kahtlustki, et just siin võiks kodu olla.

Esialgu planeeriti suvila moodi majakest, aga kui Kätlini isa asus plaane joonistama, kasvas sellest maja. Kümme aastat tagasi, kui kodu sai valmis, sündis tütar Simona ja viis aastat hiljem Sofia. Aga millestki on vaja elatuda. Siim on kõva kalamees. Ta käis palju merel ja saak oli päris hea, sellega oli tarvis midagi peale hakata. Iseenda tarbeks oli seda ilmselgelt liiga palju. Mõeldi, et võiks suitsukala pakkuda. Sobiva kalapakkumise kohana jäi silma Kalana, kuhu ehitati kohvik-terrass, mis oli avatud vaid suviti ja kujunes väga populaarseks. Hoolimata sellest, et kohvik saadi kiiresti tööle ja inimesi hakkas ilma igasuguse reklaamita palju käima, paneb kahjuks meie kliima sellisele ärile piiri ette.

Kaaluti, mida aasta ringi teha, ja jõuti kalaköögi ideeni. Sobivad ruumid leiti Kõrgessaares, kus 2016. aasta sügisest valmistatakse kohalike kalameeste püütud kalast tooteid müügiks Hiiumaal ja mandril. Siim ise enam kuigi tihti merele ei jõua, kuid hobi korras enne ja pärast kiiret turismihooaega siiski.

Hõbekala köögis kala suitsutatakse, marineeritakse, soolatakse ja pakendatakse. Sibula-, sinepi-, tsitruse- ja kadakaräimed on müügil Tallinnas, Tartus, Haapsalus ja Pärnus. Teised tooted – säinafileest äkine, säinahakkliha, kalafilee ja suitsutatud kalad, on saadaval ettetellimisel või valitud müügikohtades.

Kõik retseptid on Kätlini enda välja mõeldud. Alustati kolme tootega, kadakaräimed tulid hiljem juurde. Sortiment on kindel ja midagi siit välja kukkumas ei ole, sest igal tootel on oma tarbijad olemas. Hiidlastele on Hõbekala tooted suveniiriks, mida mandrirahvale ja väliskülalistele kinkida. „Keskmine hiidlane marineerib räimeid ise,” sõnab Siim.

Miks valis Hõbekala põhitooraineks räime? „Kui tahame kaubanduses stabiilselt oma toodetega esindatud olla, peame kasutama toorainet, mis on kogu aeg kättesaadav. Räim on selline tooraine,” ütleb Siim. Rolli mängib ka räime kohalik päritolu. „Ta ujub siinsamas meres.”

Uus külalistemaja

2017. aasta suvel avas Hõbekala uue külalistemaja, mis asub Kõpu poolsaare tipus Ristna tuletorni ja Surfiparadiisi viiva tee ääres. Seal pakutakse majutust koos toitlustusega. Rand asub siit kolmes suunas kilomeetri kaugusel. Kokku saab siin ööbida kuni 20 inimest, suuremate gruppide puhul tehakse koostööd kõrval asuvate puhkemajadega.

Toitlustuses kasutatakse nii palju kui võimalik Hiiumaa toorainet. Aukohal on ikka kohalik kala, aga ka hommikuomlett on kohalike kanade munadest. Külalistemaja õuel on suitsuahi, kus Siim suitsutab kala, mida kalurid on hommikul püüdnud, ja pakub seda kohapeal söömiseks ja kaasa ostmiseks.

Pühapäevahommikud on kuulsad jooga ja brantši poolest, need toimuvad külalistemaja saalis. Suur klaasseintega saal pakub palju võimalusi igasuguste ürituste korraldamiseks. Need võivad olla pidulikud, aga ka asised. Majal on klaasist seinad, kõrge lagi, betoonpõrand ja minimalistlik sisekujundus. Maja saab talvel kütta, hubasust lisab suur kamin. Majja mahub 70 inimest, banketilaudade taha 50.

Toitlustuses kasutatakse nii palju kui võimalik Hiiumaa toorainet. Aukohal on ikka kohalik kala.

Külaliste käsutuses on jalgrattad, millega avastada kilomeetri kaugusel asuvat Ristna neeme tippu, tuletorne, metsas asuvaid põnevaid militaarrajatisi, Kalana promenaadiga sadamat, randu ja metsaradasid. Kliente Kätlini ja Siimu kinnitusel jagub. „Inimesed on jõudnud saarele,” on Siim rahul. Väljaspool hooaega käivad linnuvaatlejad, fotograafid ja teised loodusturistid. Palju korraldatakse joogalaagreid ning pakutakse väiksematele seltskondadele ja ettevõtetele puhkusepakette, sealhulgas kalastuspaketti. Samuti meelitab tuuline rand siia surfareid.

Aga kust tuleb nimi Hõbekala? Selle taga on legend. Kalana rannakabeli seinal olla sädelenud hõbekala, mis tõi õnne ammustele kalameestele ja hoidis Hiiumaa veed kalarikkad. Selle kabeli ehitanud üks merehädast pääsenud kapten. Hiljem olevat kala sealt ära varastatud. Küll on see aga jäädvustatud ettevõtte logole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles