Looduse fond kutsub inimesi konni üle tee aitama

maaelu.postimees.ee
Copy
Foto: Urmas Luik

 Konnade massiline kevadränne on soojade kevadilmade tõttu taas hoogu kogumas ning sellega seoses kutsub Eestimaa Looduse Fond (ELF) vabatahtlikke üles konnasid abistama ning palub autojuhtidel pimeduse saabudes olla väga tähelepanulikud nii kahepaiksete kui ka neid abistavate vabatahtlike suhtes.

Võimalusel võiks aprillikuu soojadel ja vihmastel hilisõhtutel vältida autoga sõite kohtades, kus konnad ületavad massiliselt teed.

“Kahepaiksed hukkuvad rände ajal suurel hulgal just sellistes piirkondades, kus läbi märgala viib tiheda liiklusega maantee,” selgitas “Konnad teel(t)” kampaania eestvedaja Kristiina Kübarsepp.

“Kui maantee ääres on voolava veega veekogusid, lompe ja üleujutusalasid, kohtab ka seal tõenäoliselt rändavaid kahepaikseid. Kahepaiksete kevadise rände kestus sõltub ilmastikust, möödudes vähem kui nädalaga. Kui soe vaheldub külmaga, siis ränne peatub ja jätkub taas ilma soojenemisel,” lisas Kübarsepp.

Kahepaiksete kevadise rände kestus sõltub ilmastikust, möödudes vähem kui nädalaga. Kui soe vaheldub külmaga, siis ränne peatub ja jätkub taas ilma soojenemisel.

Praeguseks on teada, et vabatahtlikud soovivad kahepaikseid rändeteel abistada, Tartus Ihaste tee ja Salutähe tänaval, Tallinnas Astangu tänaval ning Jõhvi, Tapa, Porkuni, Kaunissaare, Jägala-Joa, Raudna, Leie-Oiu ja Surju asulate lähedal. Kui keegi soovib mõnda neist  talgukohta talgulisena appi minna või oma kodukandis ise konnatalguid korraldada, siis tuleb märku anda vabatahtlike koordinaator Kadrile aadressil kadri.aller@elfond.ee.

Kahepaiksetel on looduses oluline roll, neil on suur mõju toiduvõrgustikes nii maismaal kui ka vees. Kõik Eesti kahepaiksed on looduskaitse all. Ohtusid on palju, sealhulgas sobivate elupaikade hävimine ja killustumine intensiivistuva metsanduse ja põllumajanduse tagajärjel, veekogude halb kvaliteet, kalade asustamine väikeveekogudesse, hukkumine autoteedel, haigused ja muu. Konnade elu on täis ohte: vaid umbes üks protsent kõikidest konnakullestest suudab elada nii vanaks, et ise järglasi anda.

Lisaks ootab ELF emakeelele pühendatud aastal kõiki luulesõpru osalema konnade teemalisel luulevõistlusel „Hüppav konn“, kuhu saab enda luuleridu esitada kuni 14. aprillini. Parimatele luuletajatele jagatakse auhindu ja parimad tööd kantakse ette rahvusvahelisel konnapäeval, 27. aprillil Tallinna loomaaias.

„Konnad teel(t)“ aktsioon toimub Eestimaa Looduse Fondi eestvedamisel juba kaheksandat aastat. Algatuse eesmärgiks on pöörata tähelepanu rände ajal maanteedel massiliselt hukkuvatele kahepaiksetele, tõsta inimeste teadlikkust nende olulisest rollist looduses ning kutsuda vabatahtlikke üles oma kodukandis kahepaikseid talgute raames abistama. Varasematel aastatel on autorataste alt päästetud ligi 97 000 kahepaikset.

Projekti “Konnad teel(t)” toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles