Puugid on juba liikvel!

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kiisu karva seest puugi leiate, on viimane aeg minna apteeki lemmikule puugitõrjevahendit ostma.
Kui kiisu karva seest puugi leiate, on viimane aeg minna apteeki lemmikule puugitõrjevahendit ostma. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Koera naha külge kinnitunud esimene puuk annab märku, et kevadsoe on kohal ja on viimane aeg minna loomakliinikusse või tavalisse apteeki oma kassile ja koerale puugitõrjevahendit ostma.

Puukide ja ka kirpude tõrjeks võib lemmikloomale valida kas kaelarihma, kaelatilgad või aerosooli.

Inimesed ise kardavad puuke enamasti rohkemgi kui tuld, kuid arvatakse, et lemmikloomadele need ohtlikud pole. Paraku on nii, et mida aasta edasi, seda sagedamini on hakatud Eestis koertel borrelioosi diagnoosima.

Puuke ja kirpe tõrjuvaid kaelarihmasid on mitmesuguseid. Mõni rihm on soodsam, kuid tuleb suve jooksul paar korda uue vastu vahetada, kallim peab vastu kogu puugihooaj.

Koerale puugitõrjerihma ostes tuleb kindlasti uurida, kas nendega tohib pikalt vihma käes olla ja ujumas käia. Reeglina odavam vett ei kannata, aga kallimaga või ka looma ujutada.

Oluline on, et rihmad peavad loomal pidevalt kaelas olema, sest neis sisalduv toimeaine eraldub kogu aeg. Ei ole õige kaelarihma ainult metsa minnes kaela panna ja pärast ära võtta. Vahepeal võetakse pesemise ajaks ära vaid need rihmad, mis vett ei kannata.

Tilkasid valides tuleb teada oma looma kaalu, sest doosid on jagatud ampullidesse looma kehakaalu arvestades. Aerosoolid on head pigem kutsikatel ja kassipoegadel kasutamiseks, sest neile ei või veel kangemaid vahendeid panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles