Reisid ja talupuhkus à la carte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Nurka talu peahoonele.
Vaade Nurka talu peahoonele. Foto: Tõnu Toomik

Hea tahtmise korral saab korraga pidada edukat reisibürood ja turismitalu, tõestab kahel rindel tegutsev Katrin Virkus Sule. Reise korraldades ja talupuhkust pakkudes on tema põhimõtteks võimalikult individuaalne lähenemine igale kliendile.

Ehitusinsenerist reisikorraldajaks

1993. aastal asutatud osaühingu VIP Reisid perenaine ­Katrin Virkus Sule jõudis turismi juurde tänu Eesti Üliõpilaste Ehitusmalevale (EÜE). Ajal, mil igasugune reisimine Nõukogude Liidust väljapoole oli rangelt piiratud, olid mõned õnnelikud rühmad, kes pääsesid vahetuse korras Jugoslaaviasse, Ida-Saksamaale, Tšehhoslovakkiasse ja teistesse sõbralikesse sotsialismimaadesse. Virkus Sulest sai vahetusrühmade koordinaator. Pärast ehitusinseneri eriala omandamist TPIs kutsuti ta tööle EÜE keskstaapi välissuhete instruktoriks.

„Võtsime välisrühmi vastu ja saatsime oma tudengeid välja. Eestis oli kaks reisibürood – Sputnik ja Inturist, mõlemas peamisteks töövahenditeks lauatelefon ja teleks. Segadust oli omajagu, näiteks Prahasse suunduva rühma puhul teatati kolm päeva enne ärasõitu, et kuigi rongipiletid olid pool aastat tagasi broneeritud, neid lihtsalt ei saa. Sebisin tutvuse kaudu välja kiirabi RAF-bussi ja rühm jõudis sellega õigel ajal Tšehhoslovakkia pealinna,” meenutab Virkus Sule tüüpilist n-ö malevaorgunni.

Esmane ettekujutus reisikorraldusest oli tal sellega tekkinud, reisipisik külge hakanud. Kui kaheksakümnendate lõpus hakkasid piirid avanema, kutsuti noor daam tööle Estonian Air Toursi.

1993. aastal asutas Virkus Sule oma ettevõtte, mille nimeks sai VIP Reisid, mullu tähistati selle 25. sünnipäeva. „Kui keegi pole meist midagi kuulnud, on see täiesti normaalne, sest olemegi algusest peale suunatud oma klientuuri võimalikult heale teenindamisele, mitte massiturismile. Püsiklientuur on laienenud inimeste kaudu, kes teenusega rahule jäänud. Paljudest klientidest on saanud sõbrad ja tuttavad. Tunneme oma kliente enamasti isiklikult, teame nende soove kuni selleni välja, et kui keegi soovib istuda lennukis vasakul pool reas ja asetada lennu ajal jalg vahekäiku, siis ta ei peagi meile seda enam ütlema, korraldame ära. Võimalikult suurt hulka reisijaid jahtivaid turismifirmasid on piisavalt, meie kontsentreerume püsikliendile,” tutvustab Virkus Sule ettevõtte põhimõtteid.

Reisi, kuhu iganes tahad

Kui võrrelda restoraniäriga, siis VIP Reisid täidab perenaise sõnul tellimusi à la carte. „Mida klient küsib, seda ka saab, piiranguid sisuliselt pole. Korraldame reise tervesse maailma, sealhulgas Eestisse. Meie tugi on tagatud 24/7. On püsikliente, kel tekib ootamatult vaba nädal ja nad paluvad meil lihtsalt leida parim variant selle sisustamiseks. Muidugi reisivad paljud eestimaalasedki võimalikult iseseisvalt, broneerivad internetis ise hotelle jne, aga nii on risk suurem. Kui oled näiteks lastega keset vulkaanipurskest tingitud lennunduskaost, on endal väga raske normaalseid variante leida, reisibüroo tugi on siis väga teretulnud. Ise broneerides on inimestel juhtunud sedagi, et näiteks Tenerifele jõudes pole lubatud ööbimispaika olemaski, aga raha on makstud...”

Nurka talus on kuus küttekollet ja talvel olemegi oma tegemisi koomale tõmmanud, muidu oleks rahaline häving liiga suur.

Püsiklientuur on mõistagi muutumises, vahetuvad põlvkonnad, inimesed elavad periooditi mujal, aga uusi kliente VIP Reisid aktiivselt otsima ei pea. „On neid, kes korraldavad meie kaudu nii oma töö- kui ka puhkusereisid, kõik, mis reisimisega seotud. Nii on mugav ja nad usaldavad meid. Kasutame kindlaid rahvusvahelisi süsteeme, meil on info ja vajalikud lepingud koos garantiidega.”

Virkus Sule enda reisigraafik on mõistagi tihe. „Märts on seekord eriti kiire. Just käisin tutvumas Baskimaal pakutavate võimalustega, ees ootab tööreis Põhja-Itaaliasse Liguuriasse. Vahele mahuvad Eesti tiirud, kus reisikorraldajatele näidatakse siinseid magneteid, mida potentsiaalsetele klientidele pakkuda.”

Kui Virkus Sulel tekib võimalus reisida vabana igasugustest kohustustest, eelistab ta rannapuhkusele millegi uue avastamist ja otsib sihtkohti, kus varem pole viibinud. Nii käis ta veebruaris Iraanis, lähitulevikus ootab Nepaal.

Turist eelistab ehedust

VIP Reiside tegus kollektiiv ei ole kõrvale jäänud ka siseturismist. „Ettevõtted korraldavad igasuguseid üritusi, pakutavad võimalused on reisibürool teada ja meie kaudu on lihtsam soovitud tulemuseni jõuda,” selgitab Virkus Sule.

Kümme aastat tagasi täitis ta ammuse unistuse ja ostis Pärnumaal Häädemeeste vallas asuva 1890. aastal ehitatud Nurka talu, mis on nüüdseks kaunilt korda tehtud ja sisustatud perenaise maitse kohaselt.

„Minu pere juured on Lihula kandis, aga otsisin viis aastat maakohta, kus end ise hästi tunda ja majutusteenust pakkuda. Kui ainult rahas arvestada, ei tasu see investeering end iial ära. Sellise kompleksi kordategemine ja ülalpidamine on tõeliselt kulukas, kuid olin sellega arvestanud, olen ikkagi diplomeeritud ehitusinsener. Suvel on see nüüd minu kodu.

Meil ei ole klassikaline hotell, vaid pigem kodumajutus, kus igaüks tunnebki end koduselt. Aga see eeldab, et inimesed ka käituvad nagu oma kodus. Püüame pakkuda võimalikult lähedalt pärit toitu. Naabritelt toon tomatid, kurgid, kartulid, munad, korjame seeni jne. Teeme palju hoidiseid. Käin koos välismaalastest külalistega metsas marjul ja seenel – nad on vaimustunud. Lisaks on neil võimalus kohalike kaluritega merele minna. Siin on tõeliselt rikkalik linnuriik, mis samuti imetlust äratab.”

Kogu maailma turismis tõuseb järjest enam au sisse kõik ehe ja kohalik, eriti mis toiduga seotud. „Hispaanias on uued põlvkonnad vanavanemate kodudesse tagasi kolinud, kasutavad moodsaid tehnoloogiad ja pakuvad kohalikust toorainest valmistatud toiduaineid. Tootmisprotsessi saab turist oma silmaga vaadata, kõike degusteerida ja kaasa osta. Külad õitsevad, koolid töötavad, lapsed ja täiskasvanud on õnnelikud. Meilgi hakkavad noored vaikselt maapiirkondadesse tagasi tulema, nad on haritud, valdavad keeli, neil on kontaktid, asi läheb ülesmäge. Samas, hooajalisuse vastu me ei saa,” tõdeb Virkus Sule.

Pole sugugi odav lõbu

Siseturismi kohta tõdeb ta, et spaasid meil jagub ja uute majutuskohtade rajamise toetamine on lõpusirgel, nii et rõhuda tasub kvaliteedile ja ehedusele. „Ei ole saladus, et Eestis puhkamine on kallis. Reisipakett kaugesse kuurordisse võib olla soodsam kui sama aeg kodumaal puhata, sinna polegi midagi parata. Tean täpselt, mida tähendavad kütte- ja teised olmekulud. Et maal oleks linnaga võrreldav olme tagatud, tuleb teha kopsakas investeering ja jooksvad kulud on tohutud. Tee peab olema lahti lükatud jne. Linnas on see kõik iseenesest olemas.

Nurka talus on kuus küttekollet ja talvel olemegi oma tegemisi koomale tõmmanud, muidu oleks rahaline häving liiga suur. Suvel neelab raha muru niitmine, niidame maist oktoobri lõpuni kaks korda nädalas, meil on muru kallaku peal ja kasvab silmanähtavalt. Ühel hooajal kulub muru niitmisele 1600 eurot, kogu talukompleksi kindlustusele samuti mitu tuhat. Mõni ütlebki otse, et on kallis, aga sinna pole midagi parata. Kes maal selliste asjadega tegelevad, peavad olema jube tublid,” on Virkus Sule veendunud.

Mida klient küsib, seda ka saab, piiranguid sisuliselt pole.

Nurka talu ülalpidamine pole odav, kuid perenaine on õnnelik. „Teostasin oma ammuse unistuse. Kaugel nõukogude ajal, pärast esimese lapse sündi, ostsin Tallinna kaubamajast kauni keraamilise serviisi, aga pakendist võtsin selle välja alles kümme aastat tagasi, kui Nurka talus külalisi vastu võtma hakkasime. Kogu talu sisustus on hoolikalt läbi mõeldud.

Kui mul ühel päeval kaob positiivsus ja silm enam ei sära, lõpetan külaliste vastuvõtmise. Olen maaturismis näinud, kuidas omanikud on end tööga sisuliselt ära tapnud, ägavad suure laenukoorma all ja kogu see raskus muudab ettevõtmise ka kliendile eba­atraktiivseks. Sel juhul oleks targem millegi muuga tegeleda.”

Katrin Virkus Sule töö jätkub kahel rindel. Talupidamine ja reisibüroo tegutsevad täie hooga ja käivad ajaga kaasas. „Talus pakub rahuldust, et teed mõne töö ära ja näed tulemust oma silmaga, reisibüroos käib asi teisiti, aga siingi saab energiat rahulolevatelt klientidelt.”

Nii büroo kui ka talu puhul rõhutab Virkus Sule, et üksinda jääks ta hätta. „Kiidan väga oma kolleege ja elukaaslast, kes mulle suureks toeks on.”

Katrin Virkus Sule Seišellidel Cousini saarel, kus eelmise sajandi seitsmekümnendatel avati keskus merikilpkonnade kaitsmiseks.
Katrin Virkus Sule Seišellidel Cousini saarel, kus eelmise sajandi seitsmekümnendatel avati keskus merikilpkonnade kaitsmiseks. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles