Igakevadine küsimus: miks ei tohi Venemaa köögiviljaseemneid Eestisse tuua?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa tomatisorte on Eestis ammusest ajast kasvatatud ja väga hinnatud, kuid neid praegu tuua ei saa.
Venemaa tomatisorte on Eestis ammusest ajast kasvatatud ja väga hinnatud, kuid neid praegu tuua ei saa. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Nagu viimastel aastatel igal kevadel, on ka tänavu tõstatunud küsimus seemnete Venemaalt importimise kohta, paraku paljusid köögivilja seemneid sealt tuua ja tellida ei tohi. Näiteks Venemaa tomatisorte on Eestis ammusest ajast kasvatatud ja väga hinnatud, kuid neid praegu tuua ei saa. Põhjuseks pole mitte, et need seemned kehvad oleks, vaid bürokraatia, ütles mullu Maa Elule teemat kommenteerinud Põllumajandusameti seemneosakonna juhataja Anu Nemvalts.

Venemaa ei ole Euroopa Liidule taotlust esitanud, et saaks alustada menetlust importimise heakskiitmiseks. „See tähendab, et näiteks tomati seemet ei tohi Eestisse Venemaalt tuua ja seda sõltumata, kas seemet kasvatatakse koduaias või plaanitakse edasi müüa,” selgitas Nemvalts. „Venemaa pole ise teinud samme oma turu avamiseks Euroopa Liidus. Seemnearetus on seal heal tasemel, selles keegi ei kahtlegi, aga keelu põhjus on pigem õiguslik.”

Üldreegel on, et Euroopa Liidu piires võib seemneid tellida ja reisidelt kaasa tuua, aga väljaspoolt seda kehtivad piirangud ja keelud, mis on riigiti ja taimerühmiti üsna keerulised.

Nimekirjad, millistest euroliiduvälistest riikidest milliseid seemneid tohib tellida või reisilt kaasa tuua, leiab põllumajandusameti ja MTA kodulehtedelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles