Huvi kasutatud põllutehnika vastu kasvab

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See lohisvoolikutega 20 000liitrine lägalaotur toodi Jõelähtme valda Taanist. Müüja pani selle laevale, Paldiski sadamas tõsteti treilerile ja viidi uuele omanikule kohale.
See lohisvoolikutega 20 000liitrine lägalaotur toodi Jõelähtme valda Taanist. Müüja pani selle laevale, Paldiski sadamas tõsteti treilerile ja viidi uuele omanikule kohale. Foto: Argo Kukk

Põllumajandusettevõtjad on hakanud rohkem vaatama kasutatud põllutehnika poole. Suur osa tehingutest on rahvusvahelised – sisse ostetakse Skandinaaviast ja Saksamaalt, müüakse Ida-Euroopasse ja Aafrikasse.

Agri Partner OÜ juhataja Argo Kukk räägib, et sel talvel on kasutatud asjade vastu üllatavalt suurt huvi tuntud. „Viimased kolm aastat on paljudel saagid rikutud ja rasked aastad mõjutavad rohkem kasutatud tehnika ostu poole vaatama,” sõnab ta.

Kasutatud rasketehnika müüki vahendava Mascus Eesti juht Annika Amenberg ütleb, et kuulutuste arv Eesti Mascuses on aastataguse ajaga võrreldes tõusnud 41 protsenti. „Arvestades, et Mascus on Eestis olnud juba palju aastaid, tegemist väljakujunenud turuga ja iga-aastane kasv ei ole enam suur, näitab praegune tõus väga aktiivset turgu. Seda kinnitab ka kuulutuste vaatamiste 22protsendiline kasv,” lisab ta.

Kui üldiselt arvatakse, et suured ettevõtted liisivad uut tehnikat ja kasutatud tehnika on väiksemate tegijate pärusmaa, siis Kukk toob välja, et praegu on tal käsil tehing ühe üheksameetrise külviku riiki toomiseks. „Sellist külvikut ostab ikka mitme tuhande hektari mees,” sõnab ta. Kõnealune külvik on vähe töötanud ja ehkki uus omanik saab selle märksa odavamalt kui uuena ostes, on tegu ikkagi väga kalli asjaga. Aga see on siiski erand, et suurtootja kasutatud tehnikat ostab.

Amenberg ütleb, et kui seitse aastat tagasi Mascus Eestis alustas, tehti enamik tehinguid Eesti sees, aga praegu on 60 protsenti juba rahvusvahelised. Siiski sõltub palju konkreetsest tehnikast, näiteks väga suuri masinaid on kallis transportida ja seega ringlevad need rohkem kohalikul turul või lähiriikides.

Miks kasutatud põllutehnikat ostes üldse välisriikide poole vaadatakse? Eestis on valik kesisem ja sobivat masinat ei pruugi leida. Riikides, kus põllumajandusettevõtteid rohkem, on valik suurem. Kuna konkurents on seal tihedam, on ka müügihinnad mõistlikud.

Ootused liiga ilusad

Siiski ei tasu loota, et Euroopast leiab väärt tehnikat imeodava hinna eest. Kukk räägibki, et tihti on nii, et kui klient tuleb kasutatud tehnika ostusooviga müüja juurde, siis müüja ülesanne on ta maa peale tagasi tuua.

„Mõeldakse, et toome kuskilt odavalt, aga tegelikult on nii, et mitte kuskil ei anta head asja odavalt ära,” rõhutab Kukk. „Hinnaeelist ei pruugi Euroopast tuues olla, aga seal on suurem valik ja tõenäosus leida sulle täpselt sobiv seade.”

Mõni klient on ise internetist huvipakkuva seadme välja valinud ja Kukk aitab selle ostu ja transporti organiseerida, aga enamasti tullakse sooviga, et tahetakse kindlas hinnaklassis ning võimsuse ja töötundidega masinat. „Mõnikord on soovid utoopilised. Sellises hinnaklassis ei ole võimalik soovitud tehnikat leida ja siis teen korrektiivid. Kui klient tahab reaalses hinnaklassis, siis otsin edasi,” kirjeldab Kukk.

„Mõeldakse, et toome kuskilt odavalt, aga tegelikult on nii, et mitte kuskil ei anta head asja odavalt ära.”

Palju ostab eestlane kasutatud tehnikat Soomest, Rootsist ja Taanist. Traktoreid tuuakse peaasjalikult Saksamaalt või Inglismaalt, kus on suurem valik, leiab igast hobujõu- ja hinnaklassist.

Tihti on riiki toodav tehnika üsna vana – paarkümmend aastat või enamgi. Samas võib Skandinaavia riikidest ostes eeldada, et seal on tehnika hästi hooldatud ja lisavarustus hea.

Siiski, mida aasta edasi, seda uuemaid masinaid on hakanud eestlased ostma. Need põllumehed, kes ostavad uue masina, vahetavad neid tihti ja nii jõuavad kasutatud tehnika sekka vähe töötada jõudnud seadmed. „Masinad vahetavad järjest kiiremini omanikku,” kinnitab Amenberg.

Üldine liikumine on põhjast lõunasse ehk ostetakse põhjapoolsetest riikidest ja vana müüakse edasi ­lõuna poole. Tehnika kokkuostjad tegutsevad tihtipeale Kesk-Euroopas või Hollandis, aga sealt edasi rändab tehnika Aafri­kasse ja Lähis-Idasse.

„Olen kuulnud Mascuse rahvusvahelistelt kolleegidelt, et Eestit mainitakse kui uut Hollandit teatud ringkondades,” räägib Amenberg. „See tähendab, et ka meil tegutseb mitu arvestatavat vahendajat, kes ostavad masinaid Euroopast kokku ja viivad eri sihtriikidesse edasi. Seda kinnitab ka Mascuse statistika – hoolimata väiksest rahvaarvust teevad Eesti kasutajad palju oste välismaalt ja ka müüvad palju välismaale.”

Eesti vana

Kui jätta välja liisitud tehnika vahetamine, siis enamasti on tehnika, mille meie põllumees maha müüa soovib, juba nii vana ja ressurss läbi kasutatud, et see läheb odava hinna eest Ida-Euroopasse. „Suurtootmises olnud tehnika leiab tee Ukrainasse, Valgevenesse ja Venemaale. Väiksem tehnika ringleb Eestis ja osa leiab tee lähiriikidesse lõunas ja põhjas,” nimetab Kukk.

Stokker Agri kasutatud tehnika tootejuht Tarmo Vilipõld räägib, et nemad müüvad kasutatud tehnikast seda, mis uue tehnika ostja sissemaksuks jätab. Tagastatud liisingumasinaid vaatavad meie väiketalunikud või lähevad need välismaale. Umbes pool müüakse Eestis, ülejäänu läheb piiri taha, enamasti Poola, Lätti ja Leetu.

Välismaale mineva tehnika ostja on erandjuhul põllumees ise, enamasti ostavad vahendajad. Ehkki huvipakkuv tehnika leitakse interneti vahendusel, ostetakse see väga harva nii, et masinat enne vaatama ei tulda.

Suuremad ettevõtted kasutavad uut masinat kasutusrendiga mõni aasta ja vahetavad selle taas uue vastu välja. „Väiksemad ettevõtted ja talunikud kasutavad nii kaua, kui masin kannatab,” iseloomustab Vilipõld.

Tark ostab vanal aastal

Ehkki kevadtööd on kohe ukse ees, otsib nii mõnigi põllumees alles sobivaid masinaid. Kukk ütleb, et kõige arukam on kasutatud tehnikat vaadata juba sügisel või vähemalt enne jõule. Siis on üks hooaeg just lõppenud ja kes plaanib tehnikat vahetada, on selle äsja müüki pannud.

Hinnad võivad siis küll kõrgemad olla, aga valik on suurem ja saada on ka head kaupa, mis nagunii kiiresti ära ostetakse. Talve lõpul on pakkumisel jäägid, mida pole suudetud ära müüa, ja lastakse hinda alla. „Hea kraam läheb kohe ära, kui müüki tuleb,” sõnab Kukk.

Vilipõld räägib, et kui uue tehnika ostu planeeritakse pikalt ette, on kasutatud tehnika soetamisel aktiivseim aeg siis, kui toetused või viljaraha laekuvad. Ostetakse siiski aasta ringi. Kui olemasoleva masinaga midagi juhtub, tullakse ja võetakse kiiresti uus.

Üldine liikumine on põhjast lõunasse: ostetakse põhjapool­setest riikidest ja vana müüakse edasi lõuna poole.

„Uuena müüakse mitut samasugust korraga, aga kasutatud tehnika puhul on selline asi, et kui keegi veel seda tahab, siis teist sarnast saada pole. Kui tahad, pead kähku ära ostma, muidu võid ilma jääda,” seletab Vilipõld.

Traktorid on hästi minev kaup ja need liiguvad suhteliselt kiiresti, raskem võib olla lahti saada silopressist või muust hooajatehnikast. Lihtsam on müüa tehnikat, mida aasta ringi vaja läheb.

„Viimase aasta jooksul on Eestist kõige rohkem otsitud põllumajandustehnika traktorid, kombainid, silokombainid ja põllumajanduslikud teleskooplaadurid,” nimetab Amenberg. „See edetabel on sama ka Euroopas.”

Kuni 30 000 eurot maksev tehnika ostetakse reeglina kohe välja ja kallima soetamiseks kasutatakse laenu.

„Kui endal on asjad on korras, siis pole probleemi liisingu saamisega. Aga jah, eks Eestis on paraku intressid võrreldes muu Euroopaga kõrged ja kui on võimalus välja osta, siis ikka ostetakse välja,” sõnab Amenberg.

Oht petta saada

Kukk tõdeb, et veebis ostes jääb alati oht petta saada. ­„Tean põllumehi, kes on raha välismaisele pangakontole ette kandnud ja lootnud, et saavad naeruväärse hinnaga tehnika. Tegelikult ei saa midagi,” tõdeb ta.

Levinud on skeem, et ka Eesti kuulutuslehtedes reklaamitakse poole hinnaga või superhinnaga traktoreid. Kõigepealt on vaja ette maksta teatud summa, siis lubatakse tuua traktor kohale ja siis oleks vaja maksta ülejäänud summa, aga tegelikult kaob kontakt pärast esmase summa maksmist.

„Eks siin tuleb kasuks lihtne loogika: kui midagi on liiga hea, et olla tõsi, siis see polegi tõsi,” kinnitab ka Amenberg ja soovitab müügikeskkonnas jälgida, kui kaua müüja tegutsenud on. „Neid, kes aastaid Mascuses toimetanud ja kaebusi nende tegevuse kohta pole, saab kindlasti rohkem usaldada. Samas skeeme, kuidas pahalased kaaperdavad usaldusväärse ettevõtte Mascuse kasutajakonto ja meiliaadressi, võib samuti ette tulla. Need juhtumid on harvad, aga alati tasub olla ettevaatlik.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles