Liblikniiduk, mis lausa paitab maapinda

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krone uus liblikniiduk ja vaalutaja on konstrueeritud ilma muljuriteta, seetõttu on selle käitamise võimsustarve tavalisest väiksem, mis lubab seda rakendada väiksema traktori külge ja lisab traktorile universaalsust.
Krone uus liblikniiduk ja vaalutaja on konstrueeritud ilma muljuriteta, seetõttu on selle käitamise võimsustarve tavalisest väiksem, mis lubab seda rakendada väiksema traktori külge ja lisab traktorile universaalsust. Foto: Krone

Krone on valmis saanud esimese liblikniiduki kombinatsiooni, millel vaalude kokkujuhtimise võimalus, kuid pole muljureid – nii on masin kergem, traktor vajab vähem võimsust ja seega ka vähem kütust.

Sellisel moel konstrueeritud seade on eriti sobilik kallakul asuvatel põldudel või pehmel pinnasel, kuid ka seal, kus on palju kive. Lisaks kuulub niiduki standardomaduste hulka mugav sõltumatu tõstesüsteem, mis tõstab ja langetab iga niidukit eraldi. See on vajalik omadus kiilude niitmisel.

EasyCut B 950 Collecti töölaius on 9,45 m ja tigudega vaalude kokkujuhtimisel on kadu viidud miinimumini. Olenevalt saagist ja koristustingimustest võib EasyCut B 950 Collect koristada kuni 14 hektarit tunnis. Vaalude kokkujuhtimise lahendus põhineb iseliikuva niiduki Big M tootmise pikaajalisel, praeguseks juba veerand sajandit kestnud kogemusel.

Uuel liblikniidukil on veelgi häid omadusi, mis varem puudusid või leidsid rakendamist eri niidukimudelitel eraldi. Näiteks on lihtsalt ja operaatori jaoks mugavalt lahendatud seadme juhtimine, saab valida ühe kolmest vaalude jaotamise viisist: vaalud kas ühel või mõlemal küljel või rohumassi laialilaotamine. Kõik valikud saab aktiveerida juhiistmelt ja sõidu pealt.

Vaalutusseadme tugevad ristisuunalised teod on läbimõõduga 45 cm ja paigutatud lõikelati taha, mistõttu need viivad sööda ettevaatlikult masina keskele, tagades väga ühtlase vaalu. Tigusid käitab vastupidav nurkajam. Kõigil kolmel niidukil on end hästi tõestanud täielikult eraldatud lõikelatt, millel on kaitsesüsteemid, n-ö nutikas juhtimine ja löögikaitse.

Pinnasevormide järgimise süsteem koosneb vedrustusest, mis hoiab niiduki raskuskeset ja juhib seda kahe varda abil. Lisaks on kõigil niidukitel hüdrauliline vedrustus, mida saab reguleerida kabiinist. Selline vedrustus tagab sujuva, otsekui pinnast paitava juhtimise.

Liblikniiduk EasyCut B 950 Collect

• Tootja Bernard Krone GmbH, Saksamaa
• Kaks ketasniidukit ja vaalutaja, mis kinnituvad esimesele ja tagumisele kolmepunkti haakeseadmele
• Nõutav kaks hüdroväljavõtet
• Võimsustarve minimaalselt 160 hj
• Jõuvõtuvõlli optimaalne pöörlemiskiirus 1000 p/min
• Töölaius eesmise paigutusega ketasniidukite puhul 9,45 m (2 x 3,6 m), niidukitevaheline kaugus 2,23 m
• Transpordilaius 2,09 m
• Transpordikõrgus kuni 4 m
• Täismass 2988 kg
• Vaalutusseadme tigude läbimõõt 45 cm
• Niitmiskõrgus 50–120 mm
• Niitmisvõimekus kuni 14 hektarit tunnis
Allikas: www.landmaschinen.krone.de

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles