Naiste­päeva­lilled saab aeda istutada

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui hüatsint on ära õitsenud, võib poti tõsta jahedamasse kohta, mitte kasta ja lasta lehtedel rahulikult ära närtsida ning septembris saab sibula peenrasse istutada.
Kui hüatsint on ära õitsenud, võib poti tõsta jahedamasse kohta, mitte kasta ja lasta lehtedel rahulikult ära närtsida ning septembris saab sibula peenrasse istutada. Foto: Madis Sinivee

Kui saate homsel naistepäeval kingiks potiroosi või mõne potis kasvava kevadlille, võite soovi korral selle soojade ilmade saabudes aeda istutada.

Soojas toas ei püsi sibullilled kaua ilusad, sest eelistavad jahedamat kasvukohta. Kui soovite lillepoest potiga koju toodud õitsevad nartsissid, tulbid või hüatsindid hiljem peenrasse istutada, siis pärast lillede äraõitsemist tõstke need jahedamasse kohta, ärge kastke ja laske lehtedel rahulikult närtsida. Edasi jätke sibulad pimedas kohas sügist ootama. Nartsissisibulad saab peenrasse või hoopis murusse istutada augustis-septembris, tulbid ja hüatsindid septembris-oktoobris.

Kui sibullilli on üsna lihtne edasi kasvatada, siis potiroosidega on see pigem õnnemäng. Mõnel aiasõbral on see igati hästi õnnestunud ja neist pisikestest taimedest kasvavad lopsad põõsad, aga enamasti jäävad potiroosid siiski peenras kiduraks ja lähevad külmema talvega välja. Nimelt on potililleks aretatud roosil nõrk juurestik.

Pigem võiks need roosid pärast õitsemist suuremasse potti ja toiteainerikkasse mulda ümber istutada ning kasvatadagi rõdul või terrassil. Kastke ja väetage seda korralikult ning kui roos on ära õitsenud, lõigake vars tagasi ja roos võib suve jooksul veel õitsema minna. Enne talve tasub taim koos potiga maasse kaevata ja üles mullata nagu tavaline roos. Kel on mõne plusskraadiga kelder, võib üritada ka seal roosi üle talve hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles