Pakri poolsaarele kujundatakse Eesti oma Räniorgu

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakri poolsaarel jagub potentsiaali kujuneda Eesti eesrindlikuks teadus- ja tööstusmaastikuks, teatud mõttes meie omaks Ränioruks.
Pakri poolsaarel jagub potentsiaali kujuneda Eesti eesrindlikuks teadus- ja tööstusmaastikuks, teatud mõttes meie omaks Ränioruks. Foto: pakri.ee

Tallinnast poolesaja kilomeetri kaugusel Paldiskis asuvas teadus- ja tööstuspargis avati läinud aasta lõpul 0,9 MW võimsusega päikesefarm, mis suudab tagada elektrivarustuse arvestuslikult 300 kodu jaoks.

Päikesefarm laiub praeguseks üle kümne aasta tegutsenud Pakri-nimelises teadus- ja tehnopargis umbes kahe jalgpalliväljaku suurusel maa-alal. Vast valminud päikesepargi võimsus on ligi 1 MW, mis on maksimaalne Euroopa Liidu toetuste eest rajatava päikesepargi võimsus.

Rohelisest targast tööstuslinnast, taastuvenergia tootmisest ja rohetehnoloogia sektori kompetentsikeskusest koosneva tehnoloogiapargi arendaja on OÜ Pakri Teadus- ja Tööstuspark, mis järgmise sammuna kogub ühisrahastusplatvormi Fundwise abil investeeringuid järgmise suurema laienemisetapi ettevalmistamiseks. Aastaks 2020 plaanib Pakri teadus- ja tööstuspark saada Põhja-Euroopa juhtivaks rohetehnoloogia kompetentsikeskuseks ja suurimaks erakapitalil arendatavaks targaks tööstuslinnaks. Ühisrahastuse kaudu loodetakse koguda 300 000 eurot.

Teadus- ja tööstuspark Pakri on Tallinna teaduspargi Tehnopol koostööpartner. Viimane teatab, et uus päikesejaam on paigaldatud endisele jäätmemaale, kus pinnasest on kõrvaldatud ehitus- ja bioloogilised jäätmed. Jaam toetub betoonist kanduritele, mis asuvad kasutatud kunstmurukattel, see pärineb 2017. aastal Eesti keskkonnasõbraliku ettevõtte tiitli pälvinud ASilt Advanced Sports Installations Europe. Päikesepargi ehitasid OÜ Energiapartner ja OÜ Trapets. Ehitus vältas sisuliselt vaid kaks kuud.

Praegu on teadus- ja tööstuspargis 65 hektarit nn tarka tööstuslinna, mille väljaehitamine jätkub. Enam kui 20 000 m² suurusel tootmispinnal ning arendus- ja testimisalal tegutseb 22 tootmisettevõtet ja üle 35 rohetehnoloogia äriteenuseid pakkuvat firmat.

Pakri müügikäive viimastel aastatel on vähemalt 0,5 miljonit eurot, bilansimaht kasvanud üle viie miljoni euro. Laenukoormus on püsinud 1,1 miljoni euro juures ja tööstuspark teenib stabiilselt kasumit. OÜ Pakri Teadus- ja Tööstuspark väärtuseks on praegu hinnatud 5,2 miljonit eurot.

Teadus- ja tööstuspark Pakri poolsaarel

• Haldaja OÜ Pakri Teadus- ja Tööstuspark.

• Asutatud 2007. aastal.

• Territoorium 65 ha.

• Katusealust äripinda üle 20 000 m².

• Tehnopargil on 22 tootmis- ja 35 teenusklienti.

• Tehnopargi n-ö süda ja eripära teiste sarnastega võrreldes on loodav 25 MW võimsusega taastuvenergial toimiv nn tark elektrivõrk, mis ehitatakse välja etappide käigus ja koosneb ca 18 MW tuulepargist, 3–6 MW võimsusega päikesepargist ja biomassil põhinevast koostootmisjaamast.

• Iga inimene saab Pakri tehnopargi arengusse investeerida Fundwise’i ühisrahastuse kaudu.

• Viimase finantseeringuna valmis 0,9 MW päikesepark, mis varustab ühte Pakri hoonekompleksidest rohelise energiaga.

• Praegu kogutakse investeeringuid suuremahuliseks võrguarendamiseks, tuule- ja päikesepargi kavandamiseks kogu tööstuslinnaku alale.

• Varasemad investeeringud: 2015 – 490 000 €, 2018 – 89 600 €, tähtaeg 06.2020, investeering päikesepargi ehituse eeltöödesse ning Kivi 12 uute klientide jaoks ruumide ettevalmistusse; 2018 – 297 000 €, tähtaeg 06.2024, hoonekompleks nr 2 (Kivi 2) refinantseerimine ja renoveerimine; 2018 – 135 000 €, tähtaeg 12.2019, hoonekompleks nr 3 (Tallinna mnt 31) ostmiseks ja ehituseks, tähtaeg 12.2019. Tänaseks on hoone esimene renoveerimine lõpetatud, esimesed üürnikud sees, lõpetatud 0,95 MW päikesepargi ehitus, suurendatud elektrivõimsust umbes 1000 amprini ning tagatise väärtus kasvatatud rohkem kui 400 000 euroni.

• Kunagi arutati tõsimeeli plaani, et Paldiski tööstusparki või Pakri teadusparki võiks oma tootmise tuua elektriautode Tesla akutehas.

Allikas: www.pakri.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles