Tuhanded lapsed hakkavad tomateid kasvatama

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu kasvatasid tuhanded lapsed üle Eesti kurke, teiste seas ka Ambla lasteaed-põhikooli õpilased.
Mullu kasvatasid tuhanded lapsed üle Eesti kurke, teiste seas ka Ambla lasteaed-põhikooli õpilased. Foto: Dmitri Kotjuh

Räpina aianduskool kutsub lasteaia- ja kooliealisi lapsi sel kevadel kasvatama tomateid, varem on sarnaste aknalaual taimekasvatuse projektidega kaasatuid olnud umbes 10 000.

Tänavuse projekti „Tomatisõbrad” tarbeks on Räpina aianduskooli õpilased juba 2400 taime seemned õppekasvuhoones mulda pistnud. Veebruari keskel on noortaimed valmis lasteasutuste aknalaudadele kolima.

Projekti eesmärk on kasvatada, hooldada ja vaadelda hariliku tomati (Lycopersicon esculentum) soride ʻVilma’ ja ʻVenus’ taimi, võrrelda nende kasvu ja saada vilju, seletab Räpina aianduskooli õpetaja Katrin Uurman.

„Aknalaual õnnestub tomati kasvatamine hästi, kui on valitud selleks sobivad sordid,” kinnitab ta. „Meie oleme sordivaliku tegemisel just sellest lähtunud. Kuna külvid teeme varakult, on võimalik veel selle õppeaasta jooksul saaki saada.”

Taimekasvatusprojektis osalemiseks tuleb täita veebipõhine registreerimisankeet aianduskooli kodulehel, ennast võib kirja panna 31. jaanuarini või seni, kuni koguneb 500 gruppi.

„Tomatisõbrad” on juba kuues samalaadne projekt ja igal aastal on kokku saadud üle 500 grupi. „Kuna ühes grupis on rohkem liikmeid, siis on igal aastal projektiga kaasatud olnud umbes 10 000 inimest,” ütleb Uurman.

Aianduskool paneb osalejatele kokku paki, mis sisaldab nelja tomatitaime ja kahte väetist. Iga grupp saab ühe komplekti taimi ja väetisi. Potid ja mullad tuleb osalejail endal hankida.

Eelmisel aastal kasvatasid lapsed kurke.

„Projekt läks väga hästi. Osalejate tagasiside põhjal võib väita, et lastele taimede kasvatamine väga meeldib,” räägib Uurman. „Samuti on populaarsed projekti käigus tehtavad muud tegevused, nagu viktoriinis osalemine ja loomingukonkursist osavõtmine. Eelnevate projektide käigus on koostatud sadu digitaalseid projektipäevikuid, kus osalejad jagasid oma tegemisi ja õnnestumisi nii teksti, pildi kui ka videona.”

Räpina Aianduskoolis tegeleb projektiga terve meeskond, kuhu kuuluvad valdkonna õpetajad, aga ka näiteks kooli IT-spetsialist, projektijuht, õppesekretär, infospetsialist, õppemajandi töötajad. „Lisaks kaasame aianduskooli õpilasi, kes oma õppetöö käigus taimi ette kasvatavad, projektis osalejatele nõu ja õpetussõnu jagavad ning katset kaasa teevad,” seletab Uurman.

Aianduskooli õpilased ja juhendajad teevad ka ise katse kaasa, jagavad õpetusi, soovitusi, meeldetuletusi ja annavad nõu, kui tekib küsimusi. Peale taimede kasvatamise ootavad ees iganädalased viktoriiniküsimused, nädala nipp, mitu konkurssi ja võistlust ning loomulikult maitsev ja tervislik saak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles