Aknalaual sirguvad maitsetaimed

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohelise sibula kasvatamiseks piisab väikesest karbist, mille põhjal pisut mulda või vett.
Rohelise sibula kasvatamiseks piisab väikesest karbist, mille põhjal pisut mulda või vett. Foto: Meelis Meilbaum

Nüüd, mil pool talve läbi ja päike pisitasa eredamalt aknasse paistmas, saab toas maitsetaimi kasvatama hakata. Kui taimelampi käepärast pole, tuleks valida kõige vähem pirtsakad neist. Soovitame valikut taimi, mida talvel kõige lihtsam aknalaual kasvatada.

Ka lasteaialaps saab hakkama kress-salatiga. Selleks pole isegi mulda vaja, piisab niiskest lapist, millele seemned puistata. Kasvupinnasena võib kasutada ka majapidamispaberit või vatti, tuleb vaid iga päev jälgida, et see mingil juhul läbi ei kuivaks. Dekoratiivse rohelise mätta saab, kui külvata kress-salati seemned hästi tihedalt üksteise kõrvale. Taimed tärkavad paari päevaga ja nädala-paari pärast võib juba kääridega saaki lõigata.

Rohelise sibula kasvatamiseks on mitu võimalust: sibulad võib pista mulda, madalasse vette või niiske kruusa sisse. Kui valite poest sibulad, millel juba rohelised otsad väljas, saate saaki heal juhul juba paari nädala pärast, muidu tuleb kauem oodata. Kui lõikate sibula pealt ära ühe sentimeetri paksuse osa, kiirendab see pealsete kasvu. Hea on paari nädala tagant uued sibulad kasvama panna, siis on teil pidevalt rohelisi pealseid saada.

Rukolat on samuti ülilihtne kasvatada, see tärkab ja kasvab väga kiiresti. Samuti võib külvata spinatit, sinepit ja mitut sorti salateid.

Herneid saab aknalaual kasvatada hea maitsega võrsete saamiseks. Selleks külvata seemned tihedalt üksteise kõrvale.

Kui teil on väga valgusküllane aknalaud, võite proovida ka tilli kasvatada, tagasihoidliku valguse korral kipub see siiski kiratsema.

Kui olete poest ostnud pisikeses potis kasvavaid maitsetaimi, siis pealsete mahalõikamise järel istutage allesjäänud osa suuremasse potti mulla sisse, jälgige, et juured läbi ei kuivaks, ja saategi tõenäoliselt uue taime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles