Türi lillelaada uus juht: tean, mille üle võtsin

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi Aianduse ja Mesinduse Seltsi värske juht Pille Marrandi.
Türi Aianduse ja Mesinduse Seltsi värske juht Pille Marrandi. Foto: Dmitri Kotjuh

Seda detsembrikuu päeva, mil põline türilanna valiti üheks Eesti kevadekuulutajaks nimetatud laada korraldajaks, jääb ta alatiseks mäletama. Mõtteid, kuidas esindusüritust vääriliselt jätkata, tal jätkub, samuti on tal uue meeskonna toetus.

Türi Aianduse ja Mesinduse Selts (AMS) pidas 8. detsembril üldkoosolekut. Oli teada, et valitakse ka juhatuse esimees. Üks kandidaat paljude teiste seas oli Pille Marrandi, Türil kortermajas sündinud naine, kelle lapsepõlve üks tippsündmus oli iga-aastane Türi lillelaat. Pille ema oli AMSi liige ja nii osales 1974. aastal sündinud tüdrukutirts paljudel laatadel, küll mitte taimedega kauplejana, vaid müüs usina käsitöötegijana oma näputööd.

Kangakudujast raamatupidajaks

Pereinimeseks saades astus Pillegi Türi AMSi liikmeks, seda 2011. aastal ja käsitööringi kaudu. Viimased aastad on hakkaja naine juhendanud seltsis kangakudumise ringi.

Kui seltsi raamatupidaja tahtis ameti maha panna, pakuti seda Pille Marrandile. Väikeettevõtjana olid tal oskused olemas.

„Tean, mille üle võtsin. Olin kolm aastat seltsi raamatupidaja,” jääb vastne juhatuse esimees seltsi eelarveseisu kommenteerides napisõnaliseks.

Laatade korraldamise juures olnuna teadis ta sedagi, et temast kompetentsemat liiget seltsis teist pole. Ta tundis kohustust jätkata Eesti kevadekuulutajaks nimetatud Türi lillelaada organiseerimist. „Olin üllatunud, kui teised kandidaadid enne valimist ennast taandasid, ja mind valiti Türi AMSi uueks juhiks ühehäälselt. Ma ei kahetse midagi, kuid jään seda valimispäeva kogu eluks mäletama,” lisab ta.

Juhatuse esimehena nimetas Marrandi enda kõrvale uue juhatuse. Kui ennast peab ta pigem

aiandushuviliseks, kelle tugev külg on korraldamine, siis juhatuse liikmete seast leiab mitu tõelist aianduseksperti.

„Minu paremaks käeks on seltsi ühe loojaliikme Leo Rehela tütar Liivi Rehela, liikmeteks veel aiandusega sinasõbrad Lii Kald, Moonika Juhans ja Kazimiera Vellemaa,” loetleb ta.

Koostöös on Marrandil kavas muuta Türi lillelaat taas paigaks, kuhu tulevad jälle kauplema aiandid ja ettevõtted, kes vahepeal eri põhjustel tulemata jäänud.

Ka korraldusliku poole täpsustamise jätab ta ettevaatlikult edaspidiseks. „Alles detsembrikuu viimastel päevadel andsin Türi valda sisse taotluse, et saada luba valla maadel laata korraldada. Pärast loa saamist saan täpsemalt kavandada pinda ja organiseerida laata edasi,” kõneleb ta.

Kuid ühes oli Marrandi kindel – 1. veebruarist algab Türi lillelaada kauplejate kirjapanek. Ta teeb kõik selleks, et tänavu tuleks taas käsitöönäitus ja laadale sobilikud vahvad jõuproovid. „Ootan kogu korraldusega seotud melu põnevusega, sest laadad on ostlemise kõrval kujunemas meeleolukaks perepäevaks. Seda püüame Türil pakkuda täies mahus,” kinnitab ta.

Vanusest tähtsam on aktiivsus

Seltsil on praegu umbes 90 liiget, nende keskmine vanus on üsna kõrge. Ei vanust ega liikmeskonna suurust ei pea Marrandi kuigi määravaks. „Tähtsam on, et liikmeks olemine tähendab aktiivset seltsi tegevuses osalemist. Kui kõigile üritustele ei saa tulla, on see arusaadav, kuid üldkoosolekule peab iga liige tulema,” arvab ta.

Nii ootabki ta seltsiga liituma tõsimeelseid huvilisi, sest ainult nii saab seltsi tegevus muutuda veel sisukamaks.

„Türi AMS pole vaid Türi lillelaat, oleme piirkonna maine ja mõttelaadi kujundajad. Saame nendeks aina kindlamalt, korraldades koolitusi ja õppepäevi.”

Naisel on kavas taastada mitmed aianduse ja mesinduse koolituspäevad ja kutsuda sinna rääkima oma ala eksperdid. „Võtsin juhi koha selleks, et tegutseda üksmeeles ja ühiste huvide eest. Esimesed mõttetalgud tulevad juba jaanuaris,” täpsustab ta.

Türi Aianduse ja Mesinduse Selts

Loodi 1975. aastal

Esimene esimees Ilmar Haak, järgmine Arni Metsjõe

1995. aastast Eino Sepp

2011. aastast Liivi Lohvart (Lintlom)

2018. aastast Pille Marrandi

Liikmeid 90 (detsember 2018)

Allikas: Türi AMS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles