Metsandusekspert: küttepuud on hinnalae saavutatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttepuud.
Küttepuud. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tark Mets OÜ metsandusekspert Heiki Hepner ei näe praegu küttepuude turul hinnakasvuks ruumi ja seega on tema arvates hinnalagi ka eeldatavalt saavutatud. 

Tänavu on puiduturul küttepuude hind kasvanud kuust-kuusse, ületades veebruaris esmakordselt 30 euro piiri ja mais 31 euro piiri tihumeetri kohta. Erametsakeskuse viimase statistika kohaselt maksis 2018. aasta oktoobris tihumeeter küttepuitu 31,99 eurot, mille puhul oli tegu uue hinnarekordiga.

Lõppeva aasta küttepuidu hinnakasvu taga on Hepneri sõnul mitmeid põhjused. Esiteks viis varasem madal hind selleni, et varumisaktiivsus oli väga madal ning seetõttu olid küttepuidu metsalaod aasta alguses sisuliselt tühjad, rääkis Hepner BNS-ile.

Lisaks olid 2017. aasta viimasel kvartalis väga rasked ilmastikutingimused, mis tekitas omakorda üleüldise ümarpuidu defitsiidi.

Kui 2018. aasta alguses ilmad paranesid ja tuli korralik talv, siis puiduvarumisel oli põhitähelepanu sellistel raielankidel, kus oli võimalik raiuda kallimaid sortimente.

"Kui 2018. aasta alguses ilmad paranesid ja tuli korralik talv, siis puiduvarumisel oli põhitähelepanu sellistel raielankidel, kus oli võimalik raiuda kallimaid sortimente," märkis metsandusekspert.

Hepneri sõnul on ka küttepuidu kui taastuva energiaallika nõudlus maailmaturul tõusnud. Ka Eesti siseselt on kasvanud tarbimisvõimused, mis kasutavad küttepuidu iseloomule vastavat puitu. Seejuures on tema sõnul hakatud ka madalama kvaliteediga paberipuitu kasutama paberipuiduna, mitte küttepuiduna. Seda paberipuidu kõrge hinna tõttu.

Samas on Hepneri arvates praeguseks eeldatavalt hinnalagi saavutatud. "Ei näe väga palju hinnakasvuks ruumi. Kui nüüd just erakordselt niru talv ei tule, mis taas hakkab segama varumist," prognoosis ta.

Praegune kütepuude hind on tema sõnul metsaomaniku jaoks väga hea. "[Kõik] metsaomanikud võiksid mõtelda, et võtta käsile sellised hooldusraielangid, kus küttepuidu osakaal suur ja madalate hindade korral tuleks tööle peale maksta. Tegelikult oleks tark olnud tark juba 2018. aastal sellised hooldusraielangid käsile võtta, aga hetkel pole vast veel hilja," kommenteeris Hepner turul valitsevat olukorda metsaomaniku vaatevinklist. 

Samas märkis ta, et tarbijate jaoks sõltub halgude hind üsna tugevalt 3-meetrise ümarpuidu hinnast. Samas on halgude tootmisel tööjõukulu suurem kui ümarpuidu tootmisel.

"Kuna nii miinimumpalk kui ka keskmine palk on pidevalt kasvanud, siis on loogiline, et kui ühel hetkel ümarpuidu hind langeb ei pruugi seda halgude hind samas proportsioonis teha. Aga eks siingi toimivad turureeglid ning alternatiivsed kütteallikad, eelkõige elekter ja gaas, hoiavad nii halgude kui ümarküttepuidu hinna teatud raamides," kommenteeris Hepner olukorda tarbija jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles