Tiit Maran: šaakal kipub lambakasvatusele liiga tegema

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šaakal Pärnumaa rannikul.
Šaakal Pärnumaa rannikul. Foto: Eugen Kaur

Enam kui kolm kümnendit Euroopa naaritsa liigina alalhoidmisega tegelnud ja kolmandat aastat Tallinna loomaaeda juhtiv Tiit Maran ütles ajalehele Põhjarannik antud usutluses, et temas tekitab järjest rohkem hirmu see, et tavaliste liikide arvukus langeb kogu maailmas. Eestis end sisse seadnud uue liigi šaakalite kohta näitab teiste kogemus, et nad mõjutavad tuntavalt nii kährikkoera kui rebase arvukust

Maran toob näiteks, et Saksamaal on putukate arvukus langenud paarikümne aastaga üle 70 protsendi; sama asi on Prantsusmaal ja USAs.

Tiit Maran
Tiit Maran Foto: Erakogu / ETIS

“Elupaigad kaovad, mürgid sinna otsa, eriti sünteetilised pestitsiidid, mis tükiks ajaks keskkonda pidama jäävad. On palju liike, kes toituvad nendest putukatest; lisaks tolmeldajate arvukuse langus. See on tõsine teema, aga millegipärast me vaatame seda kuidagi kabinetiaknast, nagu see meid ei puudutaks. Puudutab küll,” sõnas ta.

Rääkides Eestisse tulnud uuest liigist šaakalist, ütles Maran, et šaakal läheb keskmise suurusega kiskjate kilda, kus on ees olemas kährik ja rebane. Kui ta mitu aastat tagasi Rumeenias olles uuris, mis juhtus neil, kui šaakal sisse tuli, selgus, et kährikkoera arvukus langes tuntavalt.

“Mulle tundub, et Eestis toimub sama asi: kährikkoera arvukus läheb alla, võimalik, et ka rebase oma. Probleem on see, et šaakal kipub lambakasvatusele liiga tegema, ja peab vaatama, kuidas seda mõistlikult lahendada.” 

Loe pikemalt ajalehest Põhjarannik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles