Eraisikud ei pea KIK-i kanalisatsioonitoetuselt enam tulumaksu tasuma

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanivesi.
Kraanivesi. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Seoses tulumaksuseaduse muudatuse jõustumisega, ei pea eraisikud enam Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK) ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga liitumiseks või kogumismahuti paigaldamiseks toetust saades tulumaksu maksma.

KIK-i nõukogu esimees ja keskkonnaminister Siim Kiisler leiab, et tänavu juunis käivitunud toetuse taotlemise võimalusele ja nüüd lisandunud tulumaksuvabastusele, jõuab kvaliteetne joogivesi üha rohkematesse kodudesse. Nimelt, kui varasemalt arvestati toetuse väljamaksmisel toetusest maha tulumaks, siis nüüd seda enam ei tehta.

"Muutsime ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga liitumise inimestele kättesaadavamaks, kuna suure osa kuludest saab nüüd kanda KIK-i abiga. Tänaseks on toetatud juba enam kui 800 majapidamist, kes peagi saavad hakata tarbima kvaliteetset joogivett ning kelle reovesi ei ohusta enam keskkonda," märkis minister pressiteate vahendusel.

KIK-i juhataja Veiko Kaufmanni sõnul kannab keskus juba toetuse saanud isikutele tulumaksu osa tagasi veel tänavuse aasta jooksul. Samuti tühistab keskus juba deklareeritud tulu maksu- ja tolliametis toetuse saanud isikutel, see tähendab, et seda toetust ei arvestata enam saadud tulu hulka.

KIK ei maksa samas tulumaksu tagasi neile, kes volitasid vee-ettevõtjat taotlust esitama. Sellisel juhul kannab KIK tulumaksu vee-ettevõtjale, kes teeb tasaarvelduse toetust saanud isikuga.

Toetust vee ja kanalisatsiooniga liitumiseks saavad taotleda nende piirkondade elanikud, kelle majapidamine asub reoveekogumisalal, mille reostuskoormus on üle 2000 tarbija. Seda, kas elukoht asub vastaval reoveekogumisalal, saab kontrollida KIKi kodulehelt otsingumootorist. Ühe kinnistu kohta võib esitada ühe taotluse.

Toetuste summad jäävad vahemikku 1382 kuni 3792 eurot. Taotlemine käib läbi e-toetuse keskkonna või KIK-i kodulehelt leitava vormi kaudu.

KIK menetleb taotlusi nende esitamise hetkest 50 kalendripäeva ning pärast rahastusotsuse saamist on aega kuus kuud oma tööd ellu viia. Ehitustööde tegemise ajal peab toetuse saaja tagama ehitustööde juures avalikkusele nähtavas kohas teavitusplakati olemasolu. Nõuetekohane plakat tuleb välja trükkida värviliselt ja ilmastikukindlalt A3 formaadis.

Eraisikute taotlusi ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga liitumiseks või reovee kogumismahuti paigaldamiseks on praeguseks KIK-i laekunud 1001 summas 2,8 miljonit eurot. Nendest on positiivseid rahastusotsuseid saanuid 833 summas 2,3 miljonit eurot.

Praeguseks on ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga toetuse abil liitunud 300 majapidamist ning toetust on välja makstud natuke enam kui 847 tuhat eurot. Taotlusvooru eelarve on 10 miljonit eurot ning taotlusi võetakse vastu kuni eelarve täitumiseni, kuid mitte hiljem kui 2020. aasta 31. detsember.

Toetust antakse struktuuritoetuste perioodi 2014-2020 meetmest "Veemajandustaristu arendamine" ning Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi vahenditest. Meetme töötas välja keskkonnaministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles