Kuidas jõulupuud õigesti kohelda

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kuusk miinuskraadide juurest otse sooja tuppa tuua, võib see kiiresti okkaid maha pudistama hakata.
Kui kuusk miinuskraadide juurest otse sooja tuppa tuua, võib see kiiresti okkaid maha pudistama hakata. Foto: Marko Saarm

Lähipäevil läheb lahti kuusejaht – kes toob puu metsast, kes ostab kaupmehelt. Et puu kolmekuningapäevani ikka ilus püsiks ja vahepeal okkaid maha ei pudistaks, tasub mõned tarkuseterad meelde jätta.

Madis Haak Arli puukoolist rõhutab alustuseks, et kuuske ei tohiks kohe õuest tuppa tuua, eriti kui õues miinuskraadid. Enne tasub puud soojusega harjutada mõnes jahedas kohas, näiteks garaažis, keldris, trepikojas, kuuris, kinnisel rõdul või terrassil, seejärel veidi jahedamas esikus ning alles siis tuua sooja tuppa. Järsk temperatuurimuutus võib okkad pudenema panna.

Eriti hea, kui puu tüvi on sulatusajal vee sees. „Lase vanni põhja natuke vett või pane kuusetüvi ämbrisse ja lase võra dušist jaheda veega üle. Korda protseduuri iga paari tunni tagant,” soovitab Haak.

Oluline on vahetult enne puu vettepanemist lõigata tüve alumisest otsast ära vähemalt kahesentimeetrine seib, sest vahepeal kuivale jäädes moodustub kuuse alla kuivanud mahlast kork ja puu ei võta enam vett sisse.

Sage viga, mida tehakse, on kuusetüve alumise otsa koorimine. „Seda ei tohiks mingil juhul teha,” hoiatab Haak.

Kuusk tuleks panna sooja, mitte külma vette. Veele võib lisada lõikelillede säilitamiseks mõeldud pulbrit või lõikelillede toitelahust. Lõikelillede säilitusvahendid aitavad kuusel säilida okkaid vähemalt kolmekuningapäevani. Lisaks hoiavad säilitusvahendid vee selgena ja see ei hakka roiskuma.

Veetaset tuleb sageli kontrollida ja vajadusel lisada toasooja vett. Esimese päevaga võib puu sisse imeda kuni kaks liitrit vett, keskküttega soojas ruumis vajab suurem kuusk esimese janu kustutamiseks isegi kuni kolm liitrit vett. Hiljem tarbitava vee kogus väheneb, kuid igal järgmisel päeval neelab puu ikkagi vähemalt liitri vett.

Kui kuusele saab majas kohta valida, võiks see olla jahedam ruum, kindlasti mitte päris vastu radiaatorit, ahju või põrandaküttega põranda peal – nii säilib puu kindlasti kauem värskena. „Kui pole võimalik valida ja toas on põrandaküte, siis on mõistlik osta kuuse asemel hoopis nulg, see ei hakka hiljem okkaid pudistama,” soovitab Haak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles