Uuenenud Selja farmis jagub kohti 1200 lüpsilehmale

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi 7000ruutmeetrine hoone sai püsti napi nelja kuuga.
Ligi 7000ruutmeetrine hoone sai püsti napi nelja kuuga. Foto: Erakogu

Pärnumaal sai valmis Selja laudakompleks, kuhu Estoveriga seotud omanikud investeerisid 1,8 miljonit eurot. Uuendatud farmis on kohti 1200 lüpsilehmale.

Laudakompleksi ehitas Mapri Ehitus ja projekteerija oli Pekko Projekt.

Estover OÜ tegevjuht Hanes Prits räägib, et 2017. aastal soetatud Selja ja Piistaoja farmid lasevad Estoveril oma tootmist laiendada ja tagada tooraine kvaliteet. “Me valmistame oma toodangut vaid eestimaisest piimast, siinne kliima on piima tootmiseks suurepärane ja eriti sobilik on selleks Pärnu piirkond,” sõnas ta.

Uuendatud farmis on lisaks ette nähtud kohti kuni 700 loomale. Enne farmikompleksi laiendust oli Seljal ligi 500 lüpsilehma, kes seni paiknesid 2008. aastal ehitatud laudas. Ettevõtte eesmärk on kasvatada tänane umbes 15 tonnine päevane piimatoodang lähimate aastate jooksul 40 tonnini päevas.

Selja OÜ juht Ahti Kukk kinnitab, et laudakompleksi ehitamisel peeti silmas eelkõige loomade pidamistingimusi ja keskkonnasõbralikkust.

Mapri Ehitus OÜ müügidirektor Margus Väärsi räägib, et Selja lauda ehitamisel oli nende jaoks suurim väljakutse lühike ehitusperiood, sest uue lauda ehitustööd algasid augustis ning loomad kolisid oma uude koju juba detsembris.

„Ligi 7000 m2 hoone püstitamine napi nelja kuuga on võimalik vaid tänu heale planeerimisele ning projektimeeskonna laitmatule tööle ja jõupingutustele. Hea oli tõdeda, et Selja OÜ meeskond oli projekti enda jaoks detailideni läbi mõelnud ning ehituse käigus puudus vajadus ehitusprojekti muutmiseks,” räägib Väärsi.

Selja lauda praeguse etapi koguinvesteering oli umbes 1,8 miljonit eurot ja investeeringuid kavatsetakse ka edaspidi teha noorkarja lautadesse ja lägakäitlusesse. Enamuse farmi sisustusest tarnis DeLaval – asemekatted, katuseharjad, kardinad, jooturid, sügamisharjad, lägasüsteemid. Piirded pärinevad firmalt Fesma

Selja OÜ kuulub Tulundusühistule Vooremaa Piim ja toodangut väärindatakse Estover Piimatööstuses. Täna on Selja väljalüpsi poolest üks Eesti tippfarme - 11 000 kg piima lehma kohta aastas. Tööd antakse 44 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles