Kaevuomanikel on võimalus kontrollida oma joogivee kvaliteeti

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salvkaev.
Salvkaev. Foto: Henn Soodla

Eesti Keskkonnauuringute Keskus OÜ kutsub hajaasustuspiirkondades elavaid inimesi osalema uuringus, mille eesmärgiks on joogiveesüsteemide kohta info kogumine. Inimestele palutakse teada anda oma soovist uuringuga liituda 17. detsembriks.

„Kutsume endast märku andma eelkõige neid hajaasustuses elavaid inimesi, kes kasutavad joogivee saamiseks salvkaevusid, kuna just sellist tüüpi kaevude kohta puudub täpsem informatsioon,” sõnas Eesti Keskkonnauuringute Keskus OÜ projektijuht Vallo Kõrgmaa.

Ta täpsustas, et uuringusse soovitakse kaasata salvkaevude ja puurkaevude omanikke võrdselt. Samuti on eelneva kokkuleppe saavutamisel võimalik kooskõlastada proovivõtuaegu. Proovivõtuga soovitakse alustada järgmise aasta veebruaris, kuid selleks, et oma tööd paremini korraldada, palub Eesti Keskkonnauuringute Keskus inimestel, kes oma joogivee kvaliteedi vastu huvi tunnevad, endast juba praegu teada anda.

Joogivee kvaliteedi määramiseks on proove kavas võtta 1000 omaveevärgist.

Inimestel, kes soovivad uuringus osaleda, palutakse täita elektrooniline küsimustik 17. detsembriks SIIN või helistada 6 112 946 ja 7 307 277.

UURING

Hajaasustusega piirkondades on elanike joogiveega varustamiseks enamasti kasutusel salvkaevud või puurkaevud. Kokku saab eraveevärkidest vett ligikaudu 15% Eesti elanikkonnast ehk ca 200 000 inimest, mille üle Terviseamet ei teosta riiklikku järelevalvet. Nimetatud kaeve on Eestis rajatud erinevatel aegadel ja nende hulgas on vanu ja amortiseerunud lahendusi, millest joogiks võetav vesi võib ohustada inimeste tervist.

Uuring on tasuta. Kõikidele uuringus osalenud veevärkide omanikele edastatakse nende joogivee andmed ning nõustatakse koos Terviseametiga joogivee analüüsitulemuste ning vajalike parendusmeetmete osas.

Loe lisainfot SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles