Lambakasvatus tasub end ära vaid pärandkooslustel

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambad
Lambad Foto: Elmo Riig / Sakala

Roosi talu peremees Kaljo Rand rääkis Saarte Häälele, et Eesti lambakasvatuses sõltub väga palju toetuste suurusest. Pärandkooslustel makstakse lammastega karjatamise eest 250 eurot hektari kohta, tavalisel karjamaal aga 25 eurot.

Ettevõtte toimetuleku mõttes on suur vahe, kas sulle makstakse 100 ha karjatamise eest 2500 eurot või 25 000 eurot. “Kui iga aasta maksime 15-20 000 eurot ärile peale, siis lõpuks mõtled, et miks ma seda teen,” räägib Kaljo Rand, kes 250-eurose hektarimakse korral poleks kindlasti lõpetanud.

Ta kõneleb, et Eesti lambakasvatajad saavad välismaale müües eluskaalu kilo eest alla 2 euro. “See on väga nukker, Euroopas alla 4 euro kilo seda äri ei tehta,” kinnitab ta. Süüdistada pole aga kedagi, sest erinevalt mitmest teisest Eesti põllumajandussektorist on lambakasvatajate koostöövaim nadivõitu.

Loe pikemalt Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles