Ülenurmel saab uurida mesilaste maagilist maailma

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piotr Socha raamat "Mesilased".
Piotr Socha raamat "Mesilased". Foto: raamatu esikaas

Reedel, 7. detsembril, kell 13 avatakse Eesti Põllumajandusmuuseumis Ülenurmel koostöös Poola Vabariigi Saatkonnaga tuntud poola kunstniku Piotr Socha isikunäitus „Lennake mesipuu poole!“ tema illustratsioonidest raamatule „Mesilased.“

Näituse pealkiri on inspireeritud Juhan Liivi luuletusest „Ta lendab mesipuu poole”. Eesti 100. sünnipäevale ja Poola 100. taasiseseisvumispäevale pühendatud näitus keskendub ühele, kuid see-eest muljetavaldavate mõõtmetega teosele, mille autoriks on Piotr Socha.

Kirglikud mesinikud, illustraator Piotr Socha ja teksti autor Wojciech Grajkowski näitavad raamatus suurejooneliselt ja detailirohkelt nende putukate maailma, alustades mesilaste erinevatest eluetappidest tarus, liiguvad autorid läbi ajaloo, kirjeldades mesilaste ja inimeste koostööd eri aegadel – koopainimestest tänapäeva mesinikeni – ja lõpetavad põnevate teaduslike tõikadega mesilindudest.

Näitusel eksponeeritakse 17 suurendatud paarislehekülge raamatust. Igaühe juures on luup, mille abil saab uurida illustratsioonide detaile ning otsida vastuseid viktoriiniküsimustele.

Näitusel eksponeeritakse 17 suurendatud paarislehekülge raamatust. Igaühe juures on luup, mille abil saab uurida illustratsioonide detaile.

Lisaks saab tutvuda Põllumajandusmuuseumi püsinäitusega “Mesindus Eestis”, mis annab ülevaate mesinduse ajaloost Eestis ning mesiniku töövahenditest ning mesilaste elust tarus.

Piotr Socha

Kunstnik Piotr Socha on Poolas tuntud kui raamatu- ja ajakirjaillustraator. Eestis teatakse teda seni kui lauamängu „Super Farmer” visuaalse külje loojat ning alates veebruarist 2017 ka raamatu „Mesilased” autorit.

Lisaks ajakirjade ja raamatute illustreerimise tegeleb Piotr Socha lauamängude, heliraamatute, firmagraafika kujundamisega. Tema „Mesilased” on ilmunud eesti, leedu, rootsi, soome, vene, hollandi, itaalia, tšehhi, slovaki, saksa, prantsuse, inglise ja hispaania keeles.

Erinevatel konkurssidel on „Mesilased“ viiel korral nomineeritud Poola aasta raamatu tiitlile ja on pälvinud palju auhindu, nt aasta raamat 2015 (Poola Kirjastajate Liit), aasta teadusraamat 2017 Austrias (lasteraamatute kategoorias) jpt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles