Tervisetegu anti elus totaalse kannapöörde teinud ärimehele

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Pärast sisemist muutust lõpetasin aktiivse äritegevuse ja tegutsen täna lisaks Kirna tegemistele ka vabatahtliku merepäästjana,“ tunnistab Reimo Lilienthal.
„Pärast sisemist muutust lõpetasin aktiivse äritegevuse ja tegutsen täna lisaks Kirna tegemistele ka vabatahtliku merepäästjana,“ tunnistab Reimo Lilienthal. Foto: Teet Reier

Kuigi Kirna mõisa peremees Reimo Lilienthal kartis oma mõtteviisi muutuse tagajärjel lausa hullumajja sattumist, usub ta, et tervenemise kogemust jagades tuleb aina rohkem inimesi nii mõisaparki kui ka loengutele ja tahab enda rollist tervise juures aina targemaks saada.

Reimo Lilienthal, kui te Tallinnas edukalt tegutsenud ärimehena ostsite 2014. aasta lõpus Kesk-Eestisse ligi 400 aasta vanuse lagunenud Kirna mõisa, tundus see paljudele üsna mõistetamatu ja, mis seal salata, ka kahtlane. Nüüd olete mõisas tegutsenud neli aastat ja sel suvel kuidagi eriliselt laialt suunanud ettevõtmisi inimeste terviseteadlikkuse tõstmisele. Teid on  nomineeritud Põhja-Eesti aasta atraktiivse turismiprojekti kategoorias. Eelmisel nädalal Järvamaa Tervisefoorumil sai teie tegevus tiitli „Järvamaa terviseteguˮ. Lisaks on Eesti ametlik turismiinfoportaal Puhka Eestis valinud Kirna mõisa Eesti kümne kõige põnevama paiga hulka, ning 2018. aastal kümne kõige ainukordsema paiga hulka.

Kust tuli teil tahtmine osta mõis Kesk-Eestisse?

Sellist tahtmist pole kunagi tulnud. Eksärimehena olen analüütiline ja oskan kalkuleerida, äriplaani teha, kulud-tulud tabelisse lüüa ja vaadata, mis on mõistlik ja mis ei ole. Äriliselt puudub Kirna mõisa ostuks igasugune mõte. Sellepärast ongi paljudel sellest ostust väga raske aru saada. Majanduslikus mõttes ei kannataks seda mõisa osta ka ühe euro eest. Mis tahes mõisahoonet Eestis ei kannata!

Täna aga räägime Kirna mõisast kui erilisest asukohast, mida külastavad inimesed Brasiilia ja  Tiibetini välja. Tullakse turismibussidega, ligi 10 000 inimest aastas.

Millal teie pargi avastasite?

2012. aastal, kui muutusin pikselöögi tõttu nii-öelda 180 kraadi. Minu väärtushinnangud, peenmaailmatunnetus ja kõik muu minu sees läbis muutumise. Sattusin esimest korda Kirna mõisa intuitiivteaduste kooli vastuvõtupäeval ning tundsin mõisapargi maagilist mõju enesetundele, erilist rahulolu ja rõõmu. Mõistan inimesi, kes parki igal aastal külastavad.  Pargis võid tunda peavalu või ajab iiveldama, oksendamiseni välja. See näitab, et puhastusprotsess hakkas pihta. Pärast mõningast ebamugavust saabuv uus seisund on seda kõike väärt.

Milliseid imelisi tervenemisi olete mõisapargis oma silmaga näinud?

Kirna mõisapargis mina ratastoolist tõusmist pole näinud, kuid teadaolevalt on neid viimase 20 aasta jooksul toimunud. Usun sellistesse tervenemistesse, sest olen mitmest ka ise tagasisidet  saanud. Et tervis on nii isiklik teema, ei soovita neid avalikustada.  Inimene  ei taha naeruvääristamist – seda on veel liiga palju. Kui küsite, kuidas tervenemise fenomen ikkagi töötab, siis ma ei oska seda seletada, aga see töötab sellele vaatamata.

Olete rääkinud oma 180 pöördest elus pärast pikselööki. Kuidas muutus täpsemalt väljendus?

Jah, mu maailmavaate muutus sai ilmselt alguse pikselöögist 14. oktoobril 2011. aastal Vahemerel. Olime üheksakesi jahiga teel Maltale. Kõigil meil oli õnn sellest otsetabamusest ellu jääda ja minu arvates on toimunud muutused meis kõigis.

Olin enne paadunud skeptik ja ratsionalist ehk tavaline Eesti egoistist jõmm, kes uskus ainult fakte ja kelle elu mõtteks oli jõukuse tagaajamine.

Pärast jahil juhtunut osalesin teiste soovitusel kahepäevases meditatsiooni töötoas, kus avanes mulle midagi seletamatut. Hakkasin nägema kõige elava ümber värvilist välja, millest sain infot inimese tervise, suhete ja kõige muu kohta. See kõik oli väga šokeeriv ja hirmutav. Mõtlesin, et olen hulluks läinud ja arvasin, et kui sellest perearstile räägin, siis lõpetangi hullumajas. Infot inimeste kohta voolas mulle sedavõrd palju, et väga halb oli olla rahvarohketes kohtades nagu lennu- või bussijaam. Ma ei osanud infoga midagi peale hakata. Nii eelistasingi end sulgeda tuppa.

Elukaaslane oli samuti hämmastuses minuga toimuvast. Otsisime mõlemad mulle abi. Olen tänulik, et mu teele juhatati inimesi, kelle abiga oskan oma nägemisi suunata. Sellel uue mina avastamise perioodil hakkasin selleteemalist kirjandust lugema ja suur rõõm oli avastada, et mu tajumused pole midagi uut, vaid juba tuhandeid aastaid tagasi raamatutesse kirja pandud.

Olles ärimehe taustaga, nägite ilmselt spirituaalses maailmas võimalust läbi annetuste kogumise suurt raha teenida?

Olin äriinimene. Enne purjetama minekut oli mul mitmes erinevas valdkonnas hästi toimivad ettevõtted. Pärast sisemist muutust lõpetasin aktiivse äritegevuse ja tegutsen täna lisaks Kirna tegemistele ka vabatahtliku merepäästjana.

Kõik sündmused Kirnas toimusid sel suvel vabatahtliku annetuse alusel. Mõisakompleks on avatud 365 päeva aastas ja pileteid me ei müü. Ka pole meil plaani mõisasse elama asuda.

Saan aru, et see võib inimestes küsimusi tekitada, kuid ausalt, siiani maksame oma pere säästudest peale Kirna mõisa jooksvate kulude katmiseks. Annetuskasti kogunevast ei piisa sellekski, rääkimata millestki muust. Mul pole kordagi olnud isegi helesinist unistust teenida Kirnast rikkust. Ärimehe teadlikkus on mul säilinud ja kui tahaksin raha teenida, siis seda on kümme korda lihtsam teha osta-müü-vaheta tehingutena, nagu seda tegin vanasti autoäris või kinnisvaraga.

Tütar ei saa siiani aru, miks me ei võiks elada nagu normaalne pere, käia reisidel ja lubada endale muudki. Me aga viime kõik varem kogutud säästud Kirna mõisa.

Miks te seda siis teete?

Seda küsimust ma kartsin, sest selget vastust mul sellele pole. Tunnen mingit missiooni, sisemist vajadust seda teha. Näen, kuidas ühiskond on inimese tervist ja tervenemist puudutavas valdkonnas tasakaalust väljas. Teaduspõhine meditsiin tegeleb vaid tagajärgede likvideerimisega.

Kuid ikkagi tekib küsimus, millest te elate?

Saan aru inimeste huvist. Pärast seda, ütleme nii, kui mul ekraan avanes, hakkas mu juurde tulema inimesi, kellel olid tervise, suhete ja igasugu muud isiklikud küsimused. Ma ei tea miks. Algul natuke rohkem tuttavad, siis juba vähem tuttavad. Suust suhu levinud infoga olen eravastuvõttudel nelja aasta jooksul vastu võtnud umbes 1500 inimest.  Paistab, et abi on saadud, ega muidu sõna ei levitataks ja ennast järjekorda ei pandaks.

Kuid seegi on pigem siiski hobitegevus, sest tasu laekub MTÜ Kirna kontole annetusena. Mu igapäevavajadused on päris väikesed, võrreldes varasema elustiiliga. Need saab kaetud ammuse investeeringu mõõdukast dividenditulust. Vastuvõtte teen peamiselt Tallinnas, sest elan siin, kuid suviti ka Kirnas.

Kirna mõisat ostes oli teil soov rajada koolitus-, kultuuri- ja tervisekeskus. Kui palju algsest mõttest on säilinud?

Nimetust oleme küll lihtsustanud vabahariduskeskuseks, kuid mõte inimesi harida loengutega sellest, mida arstid ei räägi ja koolis ei õpetata, on jäänud samaks.

Tänavu käis loengutel üle 2200 inimese, põhiliselt Kesk-Eestist. Hea meel on sellegi üle, et oleme täitnud soovi tuua kohalikku elu rohkem mõisasse.

Tuunimisel on mitu mõtet. Kindlasti jäävad need seotuks inimese tervisega. Ärikoolitusi toimuma ei hakka. Uut pikselööki ma ka ei oota, et tagasi muutuda. Olen väga rahul oma praeguse elu, suhete ja tervisega. Nende kvaliteeti ei ole üldse võimalik võrrelda varasemaga. Tean, et soovin isiklikku kogemust jätkuvalt jagada ka teistega.

Millest te unistate?

Olen palju mõelnud, mis on mu elu eesmärk. Arvan, et see on isiklik areng. Sellest lähtuvalt on mul väga lihtne soov – ükskõik mida teen, soovin olla õnnelik. Mulle ei tähenda see enam miljonit pangaarvel, minu õnne väärtused on iseenda sees.

Kirna mõisa moto 2018 „Terve ühiskond algab tervest inimesest”.

* 2200 inimest võttis 2. juunist kuni 22. septembrini osa Kirna mõisa loengutest, töötubadest, treeningutest, kontsertidest, etendusest.

* 41 erinevat sündmust kokku.

* 21 erinevat lektorit, treenerit ja töötubade läbiviijat. Nende seas doktor Adik Levin, taimetark Irje Karjus, integratiivne toitumisterapeut Liis Orav, treener Kaia Heinleht, sünnitoetaja Elery Tammemägi, hiina meditsiini arst doktor Udo Uffert, psühholoog ja psühhoterapeut Kristjan Puusild, psühholoogiline nõustaja Kristel Rannamees, terapeut Igor Eartchild, Eesti Transpersonaalse Assotsiatsiooni asepresident Alar Tamming, unenõustaja Kene Vernik, konstellöör Heldo Korbe ning Teadliku Muutuse Kunsti koolitaja Ville Jehe jt.

* 18 erinevat loengut üheksal loengupäeval, lisaks erinevad töötoad, treeningud, kaheksa kontserti ja teatrilavastus „Mitteinimeneˮ.

* 123 otseülekannet kokku kõigilt loengutelt erinevates rahvamajades ja kogukondades Eestis ja välismaal, kokku 36 tundi otseülekandeid.

* Kogu programmi rahastati annetustest.

* Kirna mõisa pererahvas on Reimo Lilienthal ja Tuuli Org

*  Koduleht www.kirna.ee

Allikas: Kirna mõis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles