Loodushuvilised tahavad Saaremaale taasasustada orhideeliigi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leeder-sõrmkäpp.
Leeder-sõrmkäpp. Foto: commons.wikimedia.org

Orhideehuvilised tahavad riigi 100. juubeliaasta puhul taasasustada Norrast Saaremaale siin viimati möödunud sajandi algul kasvanud orhideeliigi, kirjutab Saarte Hääl.

Ettevõtmise üks eestvedajaid Rainar Kurbel ütles, et Eesti riigi sajanda juubeliaasta puhul võiks umbes 100 aastat tagasi hävinud liigi tagasitoomiseks jõupingutuse teha. Sünnipäevakingiks Eesti loodusele on valitud leeder-sõrmkäpp, mille teadaolevalt kaks viimast taime õitsesid Saaremaal 1901. aastal.

Asjatundjad väidavad, et leeder-sõrmkäpa kollaseõieline vorm kasvas Saaremaal Austla külas lehtmetsas. Leeder-sõrmkäppa üritati Saaremaale tuua ka 1989. aastal, kui Austlasse istutati Ahvenamaalt toodud taimed. Paraku polnud mahapandud 27 taime populatsiooni taastamiseks piisav ja alt mindi ka kohavalikuga, mis ei asunud ajaloolises kasvukohas.

Taimed õitsesid vaid kolm-neli aastat, ümbritsev männimets kasvas kõrgemaks ja valgust jäi väheks. 

Kurbeli sõnul seekord taimi istutama ei hakata, vaid plaanis on tuua Norrast seemneid, millega kaasneb ka vähem bürokraatiat. Vahetuskaubana võiks norralastele pakkuda näiteks soohiilakat ja muguljuurt, mida napib sealmail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles