Miks jõulutähe lehed kollaseks lähevad?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulutähte kastetakse korralikult läbi ja pärast tuleb kindlasti alustaldrikule valgunud vesi ära valada, sest seisvat vett see taim ei talu.
Jõulutähte kastetakse korralikult läbi ja pärast tuleb kindlasti alustaldrikule valgunud vesi ära valada, sest seisvat vett see taim ei talu. Foto: Madis Sinivee

Paljudes kodudes on juba aukohale tõstetud jõuluaja armastatud lill jõulutäht ja nii mõneski peres imestatakse, miks ometi on osa lehti juba kollaseks tõmbunud ja maha pudisemas.

Vastuse leiame Eesti suurima jõulutähtede kasvataja, Nurmiko juhi Jaak Ungersoni õpetussõnadest. Nimelt rõhutab ta, et väga hoolikalt on vaja jälgida, taim ei saaks tuuletõmbust ja seda ei tohi üle kasta. Just tuuletõmbus ja liigniiskus on jõulutähe suurimad vaenlased.

Kui mõni teine taim annab andeks lilleostja mõtte: „selle minuti jooksul, mis poest autoni lähen, ei juhtu midagi”, siis jõulutähele võib piisata ka sellest lühikesest hetkest tuule ja külma käes.

Tegelikult on jõulutähe eest hoolitsemine Ungersoni sõnutsi väga lihtne. „Koju viies ei tohi taim tuult saada ja kodus lahtise akna ligidal olla ning kasta tuleb mitte iga päev, vaid siis, kui tunned, et pott on kergeks läinud,” õpetab ta.

Kastetakse taim korralikult läbi ja pärast tuleb kindlasti alustaldrikule valgunud vesi ära valada, sest seisvat vett see taim ei talu. Uuesti kastetakse siis, kui pott on taas kergeks muutunud. Kasta võib nii mulda, kui anda vett alustaldrikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles