Ruhnu saart varustatakse elektriga uudsel moel

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruhnu saar
Ruhnu saar Foto: Irina Mägi/Scanpix

Saart varustab nüüd elektriga päikesepaneelidest, elektrituulikust, akupangast ja diiselgeneraatorist koosnev lahendus, mida juhib nutikas automaatika. Diiselgeneraatoris on kasutusel biodiisel.

„Kui varasemalt toodeti kogus saarel vajaminev elekter diiselgeneraatori abil, siis uue süsteemiga toodetud elekter on märksa keskkonnahoidlikum. Toodame nüüd vähemalt 50% saarel tarbitavast elektrist taastuvatest energiaallikatest,“ rääkis Enefit Greeni juht Aavo Kärmas.

Diislist elektrit tootes eraldus varem saarelt aastas atmosfääri ligikaudu 500 tonni süsihappegaasi, edaspidi väheneb see kogus vähemalt poole võrra.

Oleme valmis kaaluma sarnase taastuvenergialahenduse rajamist ka teistele Eesti väikesaartele

Kärmase sõnul on Enefit Greeni eesmärgiks taastuvenergia tootmise kasvatamine ning investeeritakse peamiselt tuule- ja päikeseenergiasse Läänemere äärses piirkonnas. „Oleme valmis kaaluma sarnase taastuvenergialahenduse rajamist ka teistele Eesti väikesaartele,“ lisas Kärmas.

Ruhnu elektritootmislahenduse võimsus on 160 kilovatti, mis on piisav kogu saare elektrivajaduse katmiseks. Päikeseelektrijaam, akupank ja diiselgeneraator asuvad Ruhnu lennuvälja läheduses, elektrituulik asub lennuväljast lääne suunas. Taastuvenergialahenduse väljaehitamiseks investeeris Enefit Green ligikaudu 500 000 eurot.

Ruhnu saar.
Ruhnu saar. Foto: Enefit Green
  • Ruhnu saare aastane elektritarbimine on ligi 450 megavatt-tundi.
  • Ruhnu rahvaarv on stabiilselt ca 60 inimest ning suvisel puhkuste ja turismihooajal kasvab see kohati kuni 170 inimeseni.
  • Saare pindala on ca 12 km2.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles