Eestis on võimalik kasvatada viinamarju, mille magusus on piisav, et kasutada marju nii söömiseks kui ka veini valmistamiseks. Sellele tulemusele jõudis oma uurimistöös Jaan Poska Gümnaasiumi õpilane Helen Riisalu.
Uuring: kas Eestis saab kasvatada kvaliteetseid laua- ja veiniviinamarju?
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novaator vahendab, et uurimistöös uuris Riisalu 12 viinamarjasorti ja nende suhkrusisaldust, et leida neid, mis sobiks söömiseks ja ka veini valmistamiseks. Uurimuse tulemuste põhjal öelda, et Eestis on kvaliteetsete veini- ja lauaviinamarjade kasvatamine täiesti võimalik.
Riisalu soovitusel peaks lauamarjade kasvatamine toimuma kasvuhoones või kiletunnelis, veinimarju võib kasvatada ka avamaal, kuid kvaliteetse saagi saamiseks on oluline õige sordivalik.
Loe Novaatorist, milliseid viinamarjasorte uuriti.