Saaremaa alternatiivajalookeskuse avamine lükkub uude aastasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thule Koda peaks oma uksed avama 2019. aasta suve alguses.
Thule Koda peaks oma uksed avama 2019. aasta suve alguses. Foto: thulekoda.ee

Kuigi esialgu loodeti Saaremaa alternatiivajaloo elamuskeskus Thule Koda avada veel tänavu, lükkub selle valmimine järgmise turismihooaja algusesse. Arendaja sõnul on üheks põhjuseks Eesti läbikukkunud regionaalpoliitika.

Keskust arendava Hõbekeskuse OÜ juht Andres Tinno ütles BNS-ile, et kahjuks on selle avamine siiski edasi lükkunud. Tema sõnul oli takistuseks finantseerimise saamine pankadest, kellega ettevõte esialgu koostööd tegi.

"Kahjuks pidime partnereid vahetama ja sellega sai ka takistus ületatud. Loomulikult võttis see kõik aega," rääkis Tinno.

Koguperekeskuse arendaja hinnangul on see kõik aga läbikukkunud regionaalpoliitika tulemus ning näitab tänapäeva Eesti reaalsust.

"Eesti majandusruumis on kahjuks nii, et kõik mis jääb "kuldsest ringist" väljapoole, on pankade jaoks kõrgendatud risk.

"Eesti majandusruumis on kahjuks nii, et kõik mis jääb "kuldsest ringist" väljapoole, on pankade jaoks kõrgendatud risk ja tagatisväärtused nullilähedased," tõdes ta.

Praeguse seisuga teeb ettevõte koostööd uue pangaga ning suurendas ka oma finantseeringut. "Keskuse ehitusmaksumus ei ole muutunud ja jätkame ehitajaga sellest punktist edasi, kus pooleli jäi," lisas Tinno.

Thule Koja ehitusmaksumus on 2,6 miljonit eurot pluss käibemaks, ekspositsioon ise maksab lisaks veel 1 miljon eurot. Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus toetab projekti 2,3 miljoni euroga.

  • Rajatava alternatiivajalookeskuse ja selle väljapanekute eesmärgiks on esitleda pisut iroonilises võtmes Saaremaa erakordsust nii Euroopa, maailma kui terve universumi ajaloolises ja kultuurilises kontekstis.
  • Keskusesse tulevad alternatiivajalookeskus ja kino. Lisaks saab keskuses korraldada üritusi ja konverentse.
  • Esialgu plaaniti keskus avada sel suvel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles