Tuhamäest võib saada põlluväetis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püssi tuhamäe tuhaga soovitakse tasakaalustada mulla pH-d.
Püssi tuhamäe tuhaga soovitakse tasakaalustada mulla pH-d. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kohalikud põllumehed tahavad alustada uuringuid, kas Püssi tuhamäe koostis aitaks kaasa mulla parandamisele - juhul kui uuringud seda kinnitavad, võivad põllumehed väetamiseks vajaliku lubja saada kohapealt.

Põhjarannik kirjutab, et kohalikel põllumeestel soovivad tuhaga tasakaalustada mulla pH-d. Praegu tuleb lubi põldudele peamiselt Narva elektrijaamast ning ehkki struktuur on sellel teine, on tegemist samasuguse tuhaga, nagu on Püssi tuhamäes.

Selleks aga, et tuhka saaks kasutama hakata, tuleb teha lisauuringuid, mis kinnitaksid selle ohutust. Seejärel saab Püssi tuhamäe tuha viia väetiseregistrisse ning alles seejärel tohib seda kasutama hakata.

PH-taseme tasakaalustamine on oluline aga selleks, et taimed suudaksid omastada toitaineid. «Ehk sisuliselt pole mineraalväetisest midagi kasu, kui mulla pH-tase on paigast ära, sest siis taim toitaineid ei omasta ning mineraalväetis lihtsalt uhutakse pinnasest veega ära,» selgitas üks uuringutest huvitatud põllumees, OÜ Hiiemägi juht Heiki Kuusmik.

Artikkel on ilmunud Põhjarannikus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles