Kogukond tuli appi ja päästis maja

Maarius Suviste
, Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Kogukonna õppeköögi avamise üle on väga hea meel,” rõõmustab pukalasest eestvedaja Anneli Uffert.
„Kogukonna õppeköögi avamise üle on väga hea meel,” rõõmustab pukalasest eestvedaja Anneli Uffert. Foto: Maarius Suviste

Hiljuti avati Valgamaal Pukas kogukonna õppeköök, kus põrandasse on maalitud väärikas ajalugu. „Ei meeldi meile elu hääbumine maal, tühjad, nukrad või lagunevad hooned,” ütleb eestvedaja Anneli Uffert, miks võeti ette hoone päästmine.

Anneli Uffert, mitmendat põlve pukalane, on kaasa löönud paljudes kogukonna ettevõtmistes. Näiteks kooli vilistlaskogus, tantsimises-laulmises.

Iluteenuste pakkujana töötab ta Pukas aastast 2002. „Ruumid olid paarkümmend aastat remontimata, laed sadeveest tugevasti kahjustunud ja elektrisüsteem amortiseerunud. Puudus vajalik maandus teenuste osutamiseks ja elektripirne tuli varuda kui kartuleid talveks,” räägib Uffert.

Ta märgib, et vald ruume remontida ei suutnud ja endal tal nii suures mahus võimalused puudusid. Valgamaa Partnerluskogu toel kirjutas ta kaks projekti Leader-meetmesse, et teenused ajakohastada ja säilitada.

Puka valla kadumise ajal lõi aga jalgealune taas kõikuma. „Äsja valminud ruumid ja uuenenud teenused olid jälle ohus. Uudis raputas korralikult, sest öösiti olin kirjutanud projekte, päeval töötanud ja korraldanud remonti, kõike korraga,” kirjeldab Anneli Uffert.

„Siin tuli kogukond appi! Otsustasime maja päästa ja säilitada oma rahvale teenuste tarbeks,” rõõmustab ta. Nimelt aasta tagasi sügisel loodi mittetulundusühing Puka Kogukond. Parimaks ideeks sai valitud kogukonna õppeköögi rajamine Puka sovhoosi söökla ruumidesse endises vallamaja hoones. Selles majas oli ja on toidukauplus, raamatukogu, postipunkt, iluteenused (juuksur, massaaž), kasutatud riiete pood ja anna-ära-teenus.

„Ruum tundus suur, võimalused on avarad,” sõnab õppeköögi rajamise eestvedaja, Puka Kogukonna juhatuse liige Anneli Uffert. Koostööd tehakse Valgamaa kutseõppekeskuse, külaseltside, ettevõtete ja huvigruppidega.

„Mäletan aega, kui kooli sööklas meie vanemad said kokata. Kokakursused toimusid talveõhtutel ja õpetaja toodi suisa Tõrvast sovhoosi direktori autoga kohale. Veel varem oli Pukas tütarlaste kodumajandamiskool.”

Kogukonna õppeköögi kõrvale tekkis kohalikul noorel perel soov rajada laste mängutuba. Kogukond leiab, et õppeköök koos mängutoaga saab olema sidus ja tugev sotsiaalne investeering kogukonnas, samuti noorema ja vanema põlvkonna vahel.

Köök ja mängutuba lubavad parimal viisil kaasata eri põlvkondi (lastest eakateni) igasugustesse ettevõtmistesse – töötoad, kursused, pere- ja meelelahutusüritused, kogukondade koostööprojektid, ühiskokkamised jms.

„Kogukond loodab etapikaupa maja korrastada ja kogukonnale vajalikud teenused säilitada, et ikka pered siin püsiksid ja elu oleks võimalusterohke,” lisab Anneli Uffert.

Õppeköögi ruumid koristati talgupäeval. Remont ja põrandale maalimine tehti vabatahtlikkuse alusel. Põrandal on nüüd kujutatud aleviku ajalugu piltides, millel on olulised hooned. Tegijaiks ikka Pukaga seotud inimesed.

Ufferti sõnul andis Otepää vald kasutada ruumid, paigaldas küttesüsteemi ja toetas projektide omaosalustega. Leader-meetme kaudu taotlesid pukalased toetust elektrisüsteemi uuendamiseks ja köögitehnika soetamiseks. Kohaliku omaalgatuse programmi toel saadi samuti vajalikke asju. Eesti külaliikumise Kodukant EV100 taotlusvoorust saadi terve õppeköögi põrand.

Kokku osales ettevõtmises 25 vabatahtlikku. Vabatahtlikud, toetajad ja koostööpartnerid on ära märgitud tänutahvlil köögiseinal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles