Eesti on euroliidus teine riik, kelle linnulihatooted lubatakse Hiina turule

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maaeluminister Tarmo Tamm allkirjastas täna, 6. novembril Hiina Tolliameti asepeadirektori Hr Wang Lingjuniga linnulihaprotokolli, mis loob eeldused, et Eesti ettevõtted saavad hakata viima oma linnulihatooteid Hiina turule.

„Eesti toiduohutus ja järelevalve on kõrgel tasemel. Sellest on aru saanud ka Hiina inspektorid, kes on mitmel korral Eestit külastanud. Selle tulemusel oleme allkirjastanud piimatoodete ja kalatoodete toiduohutuse protokollid. Täna astusime suure sammu edasi ja allkirjastasime Hiina Tolliameti asepeadirektoriga ka linnuliha protokolli,“ sõnas maaeluminister Tarmo Tamm.

„Eriti tähelepanuväärne on see, et oleme Euroopa Liidus Poola järel teised, kes vastava protokolliga on kokkuleppele jõudnud. Linnuliha protokoll on raamdokument, millega määratakse nõuded Hiina eksporditavatele toodetele, käitlemisettevõtetele ning sertifitseerimisele,“ lisas minister.

Hiina turg on suur ja Eesti põllumajandustootjatele ja toidutööstustele atraktiivne. 2018. aasta kaheksa kuuga oli Hiina müüdavate toidukaupade maht 4,7 miljonit eurot. Eestist eksporditakse Hiina peamiselt kalasektori tooteid. 2018. aastal on käivitunud ka vadakupulbri eksport.

Hiinasse viidavate põllumajandussaaduste ja toidukaupade  tingimused sõltuvad toote riskiastmest. Madala riskiastmega tooteid (näiteks alkohol ja joogivesi) saavad Hiinasse viia kõik tootjad, kes on seal leidnud usaldusväärse lepingupartneri. Samas peab selliste kaupade puhul, millel on kõrgendatud risk tarbijate ja loomade tervisele – see tähendab loomad ja loomsed saadused (liha ja lihatooted, munad, piimatooted, kalad ja kalatooted), olema riik läbinud Hiinapoolse kontrollprotsessi ning saanud vastava loa.

Eesti ja Hiina on viimaste aastate jooksul kirjutanud alla mitmele toiduohutuse protokollile ja Hiina turule lubatud Eesti toidukaupade hulk kasvab. Lõpusirgele on jõudmas impordiloa saamise protsess lõheliste ekspordi võimaldamiseks.

HKScani hakkab Hiinasse linnuliha eksportima

"Hiina ekspordiloa taotlemisprotsess võttis aega keskeltläbi poolteist aastat, mille käigus auditeerisid Hiina vastavad ametid HKScan Estonia kogu linnuliha tootmise väärtusahelat alates sööda tootmisest ja haudejaamast kuni broilerifarmideni ja Tabasalu lihatööstuseni. Lisaks pikale auditeerimisprotsessile on Hiinal ranged nõuded tootmisetappidele ja liha kvaliteedile tervikuna ning see näitab meie kodumaise linnuliha kõrget taset," ütles HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere pressiteate vahendusel.

"Ekspordime täna Hong Kongi kanavarbaid ja -tiibu, kuid arvestades Hiina turu avanemist ja Aasia turu suurust, siis näeme kindlasti edasisi võimalusi tootevalikut laiendada. Põhjamaise puhta looduse ja siin kasvatatud liha kõrge kvaliteet on teada kaugetes piirkondades ja nende turgude potentsiaal on meie jaoks tohutult suur," lisas Mere.

Linnulihaprotokolli allkirjastasid Tarmo Tamm ja Wang Lingjun.
Linnulihaprotokolli allkirjastasid Tarmo Tamm ja Wang Lingjun. Foto: Eveli Post
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles