Praegu on paras aeg sügiskülve teha

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui porgand seeme sügisel mulda panna, võib värsket porgandit korjata mai lõpust alates.
Kui porgand seeme sügisel mulda panna, võib värsket porgandit korjata mai lõpust alates. Foto: Margus Ansu / Postimees

Ilmateenistus lubab eeloleval nädalal üle kümne soojakraadi ja seega on veel igati sobiv aeg külvata köögiviljaseemneid peenrale või kasvuhoonesse. Laiemalt on teada, et sügisel saab külvata porgandit ja tilli, aga tegelikult on valik märksa laiem.

Talvealuseks külviks sobivad külmakindlate köögiviljade seemned. Sügisene külv lubab saada kevadel tavapärasest varajasemat saaki. Tiina Paasik on Maa Elule rääkinud, et talve alla külvatud seemned võivad mullas endasse vett imada, aga mitte idaneda, sest idanenud seeme võib hukkuda. Kui on pikk ja soojapoolne sügis, võib seemned külvata isegi veel detsembris.

Paasik soovitab hilissügisel külvata näiteks aedporgandit ‘Muscade’, mis on väga varajane, aedsalatit ‘Witte Dunsel’, aedtilli ‘Mammoth’ ja aedspinatit ‘Industra’. Samuti sobib praegu külvata aedsellerit, koriandrit, peterselli, murulauku ja talisibulat.

Sügisel külvatakse seemneid natukene tihedamalt, sest osa seemneid ei pruugi idaneda. Külvatud seemned katta mullaga ja vajutada lauajupiga kinni, nii on seemnete idanemine ja tõusmete tärkamine hea, seemned saavad paremini kontakti mullaga.

Noori salati- ja spinatilehti saab kasvuhoonest korjata aprilli keskpaigast alates. Aias peenral valmib saak aprilli lõpus või mai algul. Värsket porgandit saab korjata mai lõpust alates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles