Eesti aiandusliit peab Pärnus konverentsi

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti põllumajandusministeeriumi turukorralduse osakonna juhataja Dace Freimane rääkis Läti kogemusest alandada värske köögi- ja puuvilja käibemaks viiele protsendile.
Läti põllumajandusministeeriumi turukorralduse osakonna juhataja Dace Freimane rääkis Läti kogemusest alandada värske köögi- ja puuvilja käibemaks viiele protsendile. Foto: Erakogu

Täna toimub Pärnus Eesti aiandusliidu visioonikonverents, kus põhitähelepanu on pööratud lõunanaabritele. Teiste seas oli Pärnusse kutsutud Läti põllumajandusministeeriumi turukorralduse osakonna juhataja Dace Freimane, kes rääkis Läti kogemusest alandada värske köögi- ja puuvilja käibemaks viiele protsendile.

Millist mõju see samm Läti riigieelarvele annab, on Freimane sõnutsi veel vara hinnata, kuid kindel on, et hinnad poes läksid langusesse, erandiks vaid peakapsas, aga siin tingis hinnatõusu kogu Euroopat kimbutanud põud. Käibemaksu vähenemine aitas ka kergitada aiandusektori palku.

Kui Marko Gorban maaeluminsteeriumist andis ülevaate Eesti aianduse hetkeolukorrast, siis Hansaplanti juhatuse liige Indrek Naudi viis aiarahva tulevikku ja joonistas kohaletulnutele pildi sellest, kus suunas peavad aianduskeskused arenema. Kellele üllatus, kellele mitte, aga aiandusärigi on üha jõudsamalt kolimas nutiseadmetesse.

„Tulevikus on klient nõus toote eest maksma, aga mitte kulutama aega selle ostmise peale,” rääkis Naudi. „Aiandustoodete vajadus ei kao, aga neid peab pakkuma paketina ja ostmine tuleb teha võimalikult lihtsaks.”

Konverentsi teine pool on praktikute päralt, kus Läti puukoolide ja teiste tootjate ühenduste juhid räägivad Eesti kolleegidele oma igapäevatööst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles