Varemerohujuur on tõhus seljarohi

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Just praegu, hilissügisel, kui lehekasv on lõppenud, on varemerohu juured endasse talletanud kõik kasulikud ained.
Just praegu, hilissügisel, kui lehekasv on lõppenud, on varemerohu juured endasse talletanud kõik kasulikud ained. Foto: Erakogu

Käes on sügis ja juurikate kogumise aeg. Kindlasti ei tohiks unustada varemerohtu, sest parimat haava- ja haige selja rohtu on raske leida.

Just praegu, hilissügisel, kui lehekasv on lõppenud, on juured endasse talletanud kõik kasulikud ained.

Varemerohi on suurte karedate lehtedega taim, mis kasvab õitsemise ajal üle meetripikkuseks. Õitseb maikuus, siniste või lillade kellukasarnaste õitega, mis vananedes võtavad servast roosakasvioletse tooni. Pärast õitsemist tasub taim kohe ära niita, siis kasvatab see uued lehed ja on suve lõpuni ilus roheline. Ka ei paljune siis seemnetest edasi.

Varemerohi kasvab paljudel aias, aga seda võib leida ka varemete ja talukohtade ümbruses, vanasti kasutati seda ilu- ja pinnakattetaimena. Aeda keset lillepeenart siiski istutada ei soovita, sest kipub vohama ja lõpuks on raske lahti saada. Metsa serval, tiigi või kraavi ääres on aga paras koht.

Suvel saab kasutada lehti, varakevadel ja sügisel tasub juuri koguda. Juur on tume, läikiva, limase pinnaga, lõhn meenutab niiskes kohas seisma jäänud kartulit.

Varemerohtu on tarvitatud luumurdude, traumade, nihestuste, põrutuste korral. Haavade parandamiseks, veenilaiendite raviks, luupõletike ja gangreeni korral, aga ka pärast operatsiooni ja põlve-puusaliigeste vahetamist, jäseme amputeerimist. Tavaliselt opereeritud koht valutab ja paistetab, siis on abi varemerohuga määrimisest kaks korda päevas.

Rahvapäraselt ongi taime nimetatud kokkukasvatajaks ja luukudujaks.

Seespidiselt on kasutatud mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandi parandamiseks, tuberkuloosi vastu. Tõmmis sobib kurgu- ja igemepõletiku ajal kuristamiseks ja ninaverejooksu peatamiseks.

Seespidisel tarbimisel tuleb olla ettevaatlik, tarvitada 7–10 päeva ja maksimaalse annusena tass tõmmist ehk 6–10 g kuivatatud juurt päevas. Pikaajaline suures koguses kasutamine võib kahjustada maksa ja soodustada kasvajate teket.

Toimeained on allantoiin, mis taastab ja paneb kasvama kudesid, kaalium, mis alandab paistetust, lisaks alkaloidid, tanniinid, steroidid, ränihape, limaaineid, rosmariinhape, karoteen.

Sügisel kaevatakse juured üles, pestakse, harjatakse ja kraabitakse must kiht maha. Seejärel tükeldatakse ja ravimi valmistamine võibki alata.

Salvi tehes panna tükeldatud juur roostevabasse anumasse, valada üle 10 cm õliga või sulatatud rasvaga (sobivad kõik rasvad, ka taimsed kookos- ja palmirasvad, ise kasutan viinamarjaseemneõli), panna 90kraadsesse ahju, hautada 6–8 tundi, kuni juured muutuvad klaasjaks ja õli või rasv hakkab omapäraselt lõhnama. Kurnata ja lisada õlile sulatatud vaha. Rasvale vaha lisama ei pea.

Kui on radikuliit, võib salvile lisada männipungi, mis praegu on sobivas suuruses ja hästi vaigused, soopihla juuri, eeterlikke õlisid. Sobivad mänd, lavendel, nulg, reuma korral kadakas, tüümian, rosmariin, lavendel, majoraan.

Toorõli ehk traumaõli tehakse nii: tükeldatud juured valada üle õliga ja lasta 2–3 päeva toas seista, seejärel sügavkülma. Kui lisada eeterlikke õlisid, säilib ka tavalises külmkapis. Trauma korral on hea võtta sügavkülmast ja peale määrida. Kuigi õli külmikus kaua ei säili, on sel eelis, kuumtöötlemata taimes on rohkem bioaktiivseid aineid. Toorõli koos lavendli eeterliku õliga on üks paremaid ravimeid koduapteegis, mis leevendab külmast tuulest saadud kaelaradikuliiti.

Tinktuur on samuti hea ravim, mida tehakse tükeldatud juurest, suvel tehtud tinktuurile võib lisada lehti. Tükeldatud taimeosad valada üle viinaga, nii et viin katab juured 10 sentimeetrit. Sobib 40% viin, lasta seista 2–3 nädalat, aeg-ajalt loksutada. Häda korral võib ka varem kasutama hakata. Ise eelistan õliga tooteid, mis nahka ei kuivata, aga tinktuur säilib kauem ja saab teha toorest taimest. Proovida võib mõlemat.

Kasutada ei tohi üle kuue nädala aastas ja seespidiselt vaid 7–10 päeva. Varemerohi ei ole söögitaim! Tegu on tugevatoimelise taimega, milles on ka mürgised ained, ja allantoiin suures koguses soodustab kasvajaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles