Noor mees, kes tahab põllumehed õnnelikuks teha

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robin rõhutab, et eAgronoomi arendades ei ole ta oma teekonnal kaotanud kunagi esmast motivatsiooni – pakkuda isa Rubertile rohkem vaba aega ja võimaldada tal teenida rohkem kasumit. Sellele pildile mahtusid lisaks isale ja pojale vanaisa Rein, vanaema Milli ja vend Rudolf.
Robin rõhutab, et eAgronoomi arendades ei ole ta oma teekonnal kaotanud kunagi esmast motivatsiooni – pakkuda isa Rubertile rohkem vaba aega ja võimaldada tal teenida rohkem kasumit. Sellele pildile mahtusid lisaks isale ja pojale vanaisa Rein, vanaema Milli ja vend Rudolf. Foto: Erakogu

Tänavu Eesti parimaks nooreks ettevõtjaks kuulutatud 23aastane eAgronomi asutaja ja juht Robin Saluoks on võtnud endale väga ambitsioonika eesmärgi – ühendada kõik maailma teraviljakasvatajad IT-rakenduse abil ühte süsteemi, muutes nad seeläbi senisest märksa õnnelikumaks ja rikkamaks.

„Ei, mina ei ole põllumees, kuigi olen üles kasvanud talus. Mul oli imetore lapsepõlv ja tugev kontakt loodusega. Armastasin oma vabadust ja põldudel jooksmist. Niisamuti meeldis mulle veeta päevi koos isaga tema traktoris. Talus kasvamine jagas mulle ka raskemaid õppetunde. Olen näinud oma perekonda tegemas rasket tööd kuni hiliste õhtutundideni. Minu isa, minu mentor, kes on andnud mulle elus kõige väärtuslikumaid teadmisi, kadus saagi koristamise hooajal mitmeks päevaks ning oli murelik kuhjuva paberimajanduse ja materiaalsete raskuste tõttu.”

Nõnda alustab oma loo jutustamisega eAgronomi kodulehel Robin Saluoks, kes nüüdseks on koos oma nutikate kolleegidega välja töötanud rakenduse, mis aitab tuhandeid põllumehi nii Eestis kui juba paljudes teisteski riikides. Siiski rõhutab noor mees, et ta ei ole sel teekonnal kaotanud kunagi esmast motivatsiooni – pakkuda isale rohkem vaba aega ja võimaldada tal teenida rohkem kasumit.

Oma sõnade kinnituseks toob ta arve, mis näitavad, et võrreldes eelmise kahe aastaga kasvas 2017. aastal tema isa ettevõtte kasum 338 protsenti ja ta sõitis oma põldude vahel ringi 20 000 km vähem. Möödunud aastal kasum küll enam nii kiiresti ei kasvanud, aga firma areneb ja mulla kvaliteet põldudel paraneb pidevalt.

Varem, kui isa sisestas andmed Exceli tabelisse, pidi ta näiteks mõnd kultuuri põllul vahetada soovides tegema palju muudatusi, nüüd teeb eAgronom selle töö tema eest ära, kontrollides ühtlasi, et muudatus vastab esitatud nõuetele, toob Robin näite.

Tema sõnul ei ütle eAgronom ei isale ega kellelegi teisele ette, mida ta oma põllul tegema peaks, aga see annab ettevõttest hea ülevaate, mille põhjal on targal põllumehel lihtsam õigeid otsuseid teha. Lisaks jääb rohkem aega põldudel käimiseks ja töö üle mõtisklemiseks ning stressi on vähem.

Saluoksa sõnul lähtub ta töös põhimõttest, et põllumehed on nagu kõik muudki ettevõtjad. Sestap otsustas ta teha teraviljakasvatajatele programmi, mille abil nad saavad planeerida finantse ja laoseisu, analüüsida tulemusi ning esitada aruandeid kõik ühes kohas ja väikese ajakuluga. Programm võimaldab jagada töötajaile ülesandeid, näha, mis on tehtud ja mis parasjagu teoksil, võtta hinnapakkumisi ja teha muid vajalikke toiminguid.

„Aga see on alles algus, meie eesmärk on ühendada kõik maailma põllumehed ühtsesse võrku. Aitame neil meie tarkvara abil astuda esimese sammu infotehnoloogia maailma,” selgitab mees ja lisab, et seni on need kaks maailma eksisteerinud suhteliselt eraldi ja kokkupuutepunkte on vähe olnud.

Saluoks ei pea seatud eesmärki ebareaalseks ja usub, et enamik maailma teraviljakasvatajaid võiks tema väljatöötatud programmi kasutada küll. Eesti tuntus põllumajandusmaana ja arenenud IT aitab sellele mõistagi kaasa.

Robini enda esimene kokkupuude arvutiga oli siis, kui tiigrihüppe raames Eesti põllumeestele arvuteid jagati ja vanaisa, kes sellega midagi teha ei osanud, masina koju tõi. Nüüd on Robin alustanud IT-õpinguid Tartu Ülikoolis, kuid praegu täiendab ennast iseseisvalt, õppides iga päev midagi uut juurde.

Ametlikult alustas eAgronom kolme inimesega 2016. aasta augustis. Kohe alustati vestlusi põllumeestega ja saadud tagasiside põhjal uuenduste tegemist. Tänaseks on saadud tagasisidet sadadelt põllumeestelt ja see on olnud väga positiivne.

Kuus kuud pärast toote väljatoomist 2017. aasta jaanuaris oli eAgronomi hallata juba 200 000 hektarit teraviljapõlde, mis moodustab 70 protsenti Eesti turuosast. „Tagasiside ei ole ainus, mida põllumehed meile pakuvad. Meisse on investeerinud üle 50 sõltumatu põllumehe. Oleme aktiivsed Eestis, Lätis, Leedus, Poolas, Slovakkias, Tšehhis ja Saksamaal ning kogunud üle miljoni euro. Meie tarkvara kasutajad toodavad toitu rohkem kui kolmele miljonile inimesele eri riikides,” räägib Saluoks.

Ta unistab maailmast, kus põllumehed on rikkad ja õnnelikud. Oma firmaga tahab aga tuua rohkem tarku inimesi põllumajanduse juurde. Praegu töötab tema Tartu kontoris 40 inimest, kellest osa on varem olnud ametis suurtes rahvusvahelistes ettevõtetes. Osa meeskonnast tegeleb tootearenduse, osa klienditoega, mis tähendab, et tarkvara omandanud põllumehi õpetatakse seda kasutama ja abistatakse igati. Palju käiakse otse põllu peal põllumeestega suhtlemas. Teemale vastavalt on kontoris tööruumid sisustatud põhupallide ja viljavihkudega.

Innovaatilise IT-platvormi kasutamine läheb põllumehele maksma umbes üks euro hektari kohta ehk kui võtta aluseks Robini isa, siis teeb see 1400 eurot aastas. Võrreldes käibe ja kasumiga pole see kuigi suur summa. Seega peaks uus platvorm olema jõukohane igale põllumehele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles