Kuidas hiired ja rotid majja pääsevad

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui teie lemmiklooma toidukauss on hakanud hämmastavalt ruttu tühjaks saama, võib see viidata, et tegelikult käivad hiired-rotid sealt söömas.
Kui teie lemmiklooma toidukauss on hakanud hämmastavalt ruttu tühjaks saama, võib see viidata, et tegelikult käivad hiired-rotid sealt söömas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vananaistesuvi sai läbi ja koos külmaga tükivad hiired ja rotid inimeste juurde sooja ulualust ning toidupoolist otsima. Seega tasub praegu oma elamine kriitilise pilguga üle vaadata ja otsida kohti, kust närilised sisse pääsevad.

See aga pole sugugi lihtne, sest sisse pääsevad nad uskumatult pisikesest august. Tavaliselt sealt, kust majja tulevad kommunikatsioonid: elektrijuhtmed, vee- ja kanalisatsioonitorud. Samuti väikestest pragudest ja ukse alt. Hiirele piisab läbipugemiseks 0,6 sentimeetri ehk pliiatsijämedusest avast.

Kuna rotid on väga head ronijad, võivad nad siseneda räästa alt ja käivad majast majja elektriliine pidi. Vajadusel suudab rott ennast tuppa närida isegi läbi ehitusmaterjali.

Kahjuritõrje firmade kogemus ütleb, et rotte on avastatud ka WC-pottidest, kui nad on majja tulnud kanalisatsioonikollektorite ja -torude kaudu.

Nii tasub oma elamise seinu uurida ja kõige pisemadki praod kinni katta. Paraku kõikki avausi ei märka ka kõige teravam silm. Et närilised su majja pidama ei jääks, jälgige, et neil oleks raske midagi söödavat leida, näiteks kausis olev lemmikloomatoit on hiirtele-rottidele korralikuks magnetiks.

Ka maja ümbrus tasub sellise pilguga üle vaadata, et seal poleks närilistel midagi süüa. Neile pakuvad huvi lemmiklooma toidukausid, linnu söögimajad, prügikastid ja kompostihunnikud, samuti puu alla vedelema jäetud õunad.

Krabistamine on kindel märk, mis reedab soovimatu naabri, aga jälgi, mida tasub kodus tähele panna, on veel, näiteks näriliste väljaheited või nende jala- ja sabajäljed tolmusel pinnal. Samuti uriinitilgad ja -lõhn ning närimiskahjustused. Kui teie lemmiklooma toidukauss on hakanud hämmastavalt ruttu tühjaks saama, võib see viidata, et tegelikult käivad hiired-rotid sealt söömas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles