Tammetõrudest saab kohvi ja jahu

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on tammepuualused tõrudega rikkalikult üle puistatud, korjake taskud tõrusid täis ning prooviga neist kohvi ja pannkooke teha.
Praegu on tammepuualused tõrudega rikkalikult üle puistatud, korjake taskud tõrusid täis ning prooviga neist kohvi ja pannkooke teha. Foto: Marianne Loorents

Tõrud on maitsev toit paljudele loomadele ja lindudele, näiteks oravale, metsseale, mägrale ja rähnile. Ka inimene on tõrudest palju kasulikku leidnud. Ammu enne leivavilja leiutamist tehti tammetõrudest jahu. Teadlased arvavad, et esimesed leivapätsid küpsetati just tammetõrujahust.

Tammetõru on botaaniliselt üheseemneline puitunud kestaga pähkel, 1,5–3,5 cm pikk, ovaalse kujuga, läikivpruun, sooneline. Rohke tõrusaagiaasta kordub iga 4–8 aasta järel.

Tammetõrud sisaldavad 40–60% tärklist, 5% kiudaineid, 4% valke ning samapalju õlisid ja rasvu. Märkimisväärsel hulgal (kuni 15%) on tõrudes vett ja parkaineid (6–9%). Viimased takistavadki kõige rohkem tammetõrude söömist, teevad suutäie mõruks ja kibedaks ning neil on kootav (kokkutõmbav) toime seedekulgla limaskestadele.

Parkainetest tingitud ebameeldivuste vältimiseks on inimesed tõrusid enne söömist vees leotanud või röstinud. Leotatud ja seejärel kuivatatud ja jahuks jahvatatud tõrudest saab aga valmistada mitmesuguseid toite. Eriti hea tõrujahu saab päikeserohkel suvel kasvanud viljadest. Tõruroogade maitset mitmekesistavad pihlakas, pohl, jõhvikas, rabamurakas, lodjapuu või mariõunapuu.

Tõrukohvi tegemiseks kuivatage pööningul kuivatatud tammetõrud praeahjus kergelt üle, puhastage koortest, tampige jämedalt puruks ja pruunistage pannil ilma rasvaineta pidevalt segades. Jahutage, seejärel jahvatage kohviveskiga. Võtke 2–3 kuhjas tl kohvipuru 300–400 ml keeva vee kohta. Tarbige nagu ikka kohvi.

Mahedama tõrukohvi saab, kui värsked tõrud puhastada koortest ja lõikuda neljaks. Peale valage keev vesi ja jätke ööpäevaks seisma. Valage vesi ära. Tõrud nõrutage ja pange kuivama. Kuivatatud tõrusid hoidke riidest kotis. Kohvi valmistamiseks röstige tõrud ja jahvatage peeneks. Soovi korral võib tõrukohvile lisada kümnendiku jahvatatud röstitud sigurijuurt (või võilillejuurt), 20% röstitud jahvatatud otra ja 10% röstitud jahvatatud kaera.

Aastatuhandeid tagasi kasutati tõrujahu ikaldus- ja näljaajal. Arvatakse, et California aladel elanud indiaanlased sõid suures koguses tõrusid juba 8000 aastat tagasi. Neilt pärineb nähtavasti ka esimene primitiivne tõrude töötlusviis: kogutud tõrud purustati ja leotati vees (nii kõrvaldati mõru maitse), seejärel kuivatati ja tambiti jahuks. Nii et tammetõrusid võib pidada lausa ammuste aegade leivaviljaks. Ühe põhilise toiduallikana olid need California indiaanlastel au sees veel möödunud sajandil.

Tõrukruupide ja -jahu valmistamiseks eemaldage värskelt korjatud tõrudel kestad ja valage peale soe vesi. Tõrusid leotage 2 ööpäeva, vett iga päev 3–4 korda vahetades. Nüüd valage tõrud suuremasse emailpotti, valage peale kaks korda rohkem vett ja kuumutage aeglaselt kuni keemiseni. Valage vesi ära ja laske tõrudel veidi jahtuda. Ajage tõrud läbi hakkmasina.

Saadud mass asetage õhukese kihina vahariidele või vahapaberile kuivama. Kuivatage pööningul tuuletõmbuses või saunalaval segu aeg-ajalt segades. Nii saab tõrukruubid supi ja pudru jaoks. Kuivatatud mass jahvatage kohviveskiga jahuks, mida säilitage toasoojas paberkotis nagu harilikku jahu. Tõrujahust toitudel ja küpsistel on nõrk pähklimaitse ja -lõhn.

Tõrukommid

¾ klaasi vett, 200 g suhkrut, 200 g tõrusid, 1 kuhjas sl vanillsuhkrut ja 1/2 tl kaneeli. Aja vesi koos mõlema suhkru ja kaneeliga keema, lisa parkainetest vabastatud (leotatud ja kupatatud) tõrud. Keeda suure puulusikaga pidevalt segades suurel kuumusel, kuni mass muutub kuivaks. Seejärel reguleeri kuumus keskmiseks ja kuumuta pidevalt segades edasi, kuni suhkur uuesti vedeldub ja lõpuks karamellistub. Kalla tõrud küpsetuspaberile või rasvainega määritud ahjuplaadile, eralda kokku kleepunud tõrud üksteisest kahe kahvli abil. Kõlbavad krõbistamiseks nii soojalt kui ka jahtunult.

Tõrupannkoogid

250g hapupiima või kefiiri, 200 g nisujahu, 100 g tõrujahu, 1 muna, 1 kuhjas tl suhkrut, 1 tl küpsetuspulbrit, maitseks veidi soola, praadimiseks õli või margariini. Sega tainas ja prae kuumal pannil paksud pannkoogid. Serveeri hapukoore või keedisega, kõrvale paku külma piima või taimeteed.

Tõruleib

0,5 liitrit rõõska piima, 800 g tõrujahu, 100 g nisujahu, 50 g võid või margariini, 25 g pärmi, 1 kuhjas sl suhkrut ja 1 tl soola. Piruka kastmiseks 1 muna ja 1 kuhjas sl valge seesami, seedri või puhastatud päevalilleseemneid. Sõtku ühtlane tainas, aseta see toasooja kerkima. Vormi tainas ümmarguseks pätsiks, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lase pool tundi kerkida. Määri lahtiklopitud munaga, puista peale valge seesami seemneid. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 30–40 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles