Massey Ferguson jälle nõksu moodsam

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massey Ferguson 7718S sobib enamiku agrofirmade masinaparki kui universaalne abimees kõikvõimalikel põllutöödel.
Massey Ferguson 7718S sobib enamiku agrofirmade masinaparki kui universaalne abimees kõikvõimalikel põllutöödel. Foto: Ain Alvela

Massey Ferguson on valmis saanud uue 7700 S-seeria traktorite modifikatsiooni, nutikama automaatikaga ja üksjagu moodsama väljanägemisega.

Seeria tootesarja kuulub kaheksa esindajat, neist kõige ilmekam seeria keskmike hulka kuuluv Massey Ferguson 7718S. Arendab kuni 200 hj võimsust, on universaalne põllutraktor, mida saab agrofirmas mitmesuguses varustuses funktsionaalselt kasutada, alates esilaaduri- või sahatööst ja transpordist kuni kündmiseni või järelveetava silo- või kartulikombaini ette rakendamiseni.

MF traktorite tehas Prantsusmaal Beauvais’s võttis viie aasta eest käsile põllumajandustraktoritele n-ö uue hingamise andmise. Investeeriti 300 miljonit eurot, uuendati tootmisseadmeid ja -tehnoloogiat, suurendati inseneride-konstruktorite koosseisu. Nüüdseks on masinatehase 2500 töötajast 350 kõrgelt haritud insenerid, kelle käe all väljub konveierilt päevas 90 traktorit.

Massey Fergusoni põllutöömasinate maaletooja ASi Intrac Eesti põllumajandustehnika spetsialist Teet Suursild märgib, et kuigi midagi põhimõtteliselt uut MF 7718S traktoril pole, on arengu läbi teinud traktoril senisest moodsam disain, kabiini sisenedes aga tulevad esile ajakohased ekraanid ja juhtpaneelid, lisavarustuses leedtuled. Eelkõige turvalisusele mõeldes on kõigil traktoritel standardvarustuses haagise õhkpidurid.

„Eks mõned tuled ja viled on jälle juures, ennekõike puudutab see elektroonilist juhtimist ja andurite poolt juhile saadetava info kasutusmugavust,” kirjeldab Suursild. „Nii oli vanal mudelil koos GPS-juhtimisega kaasas üks nuppudega juhitav ekraan. Nüüd on selleks eraldi puutetundlik ekraan Fieldstar 5. Elektroonikat on küll rohkem, aga kui sellega harjud, on kõik palju mugavam. Kes oskab kasutada tänapäeva puutetundliku ekraaniga telefoni või tahvelarvutit, saab sellegagi hõlpsasti hakkama, menüü on eesti keeles.”

Üht-teist on tehtud istmekatete kulumise vähendamiseks – need on märksa tugevamast tekstiilist. Traktoril on veidi suuremad kaheosalised peeglid ja ka muidu parem väljavaade.

„Selle seeria juures on mudel 7718S keskmine ja universaalne, mis sobib eri suurusega põllumajandusettevõtetele,” iseloomustab Suursild. „Kes näiteks on enne kasutanud 150–160 hj traktorit, siis tollele enamasti varuga soetatud haakeriistad sobivad ka MF 7718S-le, võimsust ei jää sel nii palju üle, et hakkaks neid puruks rebima. Kui hankida väga palju võimsam masin, tuleb juba põllutööriistadki suuremate vastu välja vahetada.”

Äsja ostis kaks uut MF 7718S Dyna 6 traktorit Pärnumaa üks suuremaid põllumajandusettevõtteid OÜ Weiss. Kalmer Metsaoru juhitavas peamiselt piima tootvas agrofirmas töötab kümmekond MF traktorit, lisaks teist samapalju Fendte. Enamik traktoritest on liisinguaja juba üle elanud, vanim Fendt rügab tööd juba kuraditosin aastat.

„Kui sellesse sisse istud, siis vaatad, et on nagu uus,” kiidab Metsaoru, kelle sõnul ostetakse ettevõttesse igal aastal mõnisada hobujõudu juurde, aga valdavalt jäetakse traktorid tööle pikemaks kui liisinguajaks. Nii ongi eakamad masinad kasutusel juba 15 aastat.

„Sel aastal otsustasime Massey Fergusoni kasuks. Need on meil põhiliselt mürgipritsi vedamiseks ja väetise laotamiseks,” selgitab Metsaoru. „Massey on ehituselt selline, et ei roosteta, sellepärast on sellega hea väetist visata. Pesed ilusti üle ja raam või käigukast või mõni muu koht ei hakka roostetama. Väike töökindel traktor.”

Metsaoru jaoks on 180hobujõuline traktor veel väike masin, õige traktor algab 300–360 hobujõust. Nii ongi Fendtid Weissis põhiliselt transporditööks, mullaharimiseks, siloteoks.

Massey Ferguson 7718S Dyna 6

· Tootja Prantsusmaa

· Mootor 6silindriline AGCO Power 6,6 liitrit, Tier 4, turbolaadimine

· SCR – kütust säästev selektiivse katalüüsreduktsiooni tehnoloogia

· Nimivõimsus 175 hj

· Mootori pöörded max 2000/p/min

· Automaatne nelikvedu ja diferentsiaalilukk

· Käigukast Dyna 6 – koormuse all vahetatavad käigud, neli käigugruppi 24 + 24 käiku

· Maksimaalne kiirus 50 km/h

· Kabiini ja esisilla vedrustus, õhkvedrustusega pöördiste

· Hüdrosüsteemi rõhk 200 bari, pumba võimsus 110 l/min

· Integreeritud eesmine rippsüsteem ja jõuvõtuvõll

· Kuni viis paari hüdroväljavõtteid taga ja kaks ees

· Tagumise hüdrosüsteemi tõstejõud kuni 9600 kg

· Täismass 12 500 kg

· Hind alates 87 000 € + käibemaks

Allikas: Intrac Eesti

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles