Kuidas puulehti kilekotis kompostida

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis.
Sügis. Foto: Kati Niibo

Viimastel aastatel on üks lõputu arutlusteema: kas riisuda puulehti või mitte. Mõlemad variandid on õiged. Kel ikka hoolitsetud iluaed, see puulehtedel pikalt murul vedeleda lasta ei saa. Kõige mõistlikum on lehtedest kompost teha, selleks ei pea tingimata lehti kuskile aia peidetud nurka hunnikusse kuhjama.

Kokkuriisutud lehed võib panna suurtesse tugevatesse kilekottidesse. Tänavu on palju vihma sadanud ja lehed märjad ning neid pole vaja eraldi niisutada. Kes aga pistab kotti kuivad lehed, siis need ei pruugi kõdunema hakata ja isegi aasta pärast pole kotis kompostist veel märkigi. Seega peavad lehed niisked olema.

Samuti tuleks kõdunemisprotsessi käimalükkamiseks lisada lehtedele midagi lämmastikurikast, näiteks kanakakat või muruniidet. Sobivad ka aianduspoes müüdavad komposti kiirendajad ja lämmastikurikkad väetised - kõik need väetised, millele on peale kirjutatud „Kevad”.

Lehekotte tuleb aeg-ajalt raputada ja järgmiseks sügiseks peakski kottides olema valmis parajalt lagunenud kompost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles