Põllumajandusmuuseum peab lõikuspüha

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SA Eesti Maaelumuuseumid juhatuse liige Merli Sild lubab, et lõikuspühal saab süüa, juua, tegutseda ja pidutseda ning sügislaadalt head ja paremat kaasa osta.
SA Eesti Maaelumuuseumid juhatuse liige Merli Sild lubab, et lõikuspühal saab süüa, juua, tegutseda ja pidutseda ning sügislaadalt head ja paremat kaasa osta. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Laupäeval kutsub Eesti Põllumajandusmuuseum kõiki lõikuspühale ja sügislaadale. See on põllumajandusaasta kokkuvõtete tegemise aeg. Üksiti võetakse kokku Eesti toidu kuu ja leivanädal, selgitatakse publiku lemmikud koduleivad, valmistatakse hapukapsast ja leiba, tehakse sügistöid ning valmistatakse süüa.

„Lõikuspühaga tähistatakse traditsiooniliselt suuremate põllutööde lõppemist ja saagi salve jõudmist,” rääkis SA Eesti Maaelumuuseumid juhatuse liige Merli Sild. „See püha on olnud tähtis kokkuvõtete tegemise aeg, kus tänati häid töötegijaid ja lahket ilmataati, tänu kellele saak salve jõudis.”

Vanade traditsioonide elushoidmiseks demonstreeritakse päeva jooksul ehedat rehepeksu ja sügiskündi. Kohal on SA Eesti Piimandusmuuseum, kes õpetab või tegemist ning C.R. Jakobsoni talumuuseum, kes näitab sõira valmistamist. Mõniste talurahvamuuseum demonstreerib traditsiooniliste talu aiapiirete meisterdamist. Taimetoidu kokakoolis lüüakse lahti Marie Sapase 130 aasta vanused retseptid ning valmistatakse kohapeal maitsvad road. Muuseumi leivatares saavad huvilised osaleda leivaküpsetamise töötoas.

Põllu harimise ja mahetoidu kasvatamise võimalikkust linnas tuleb tõestama MTÜ Tartu Maheaed. OÜ Seedri Puukool toob kohale erilisi puuvilja- ja marjakultuure. Põnevust lisab koduleivakonkurss, kus parimad selguvad publikuhääletuse teel.

Eesti Taimekasvatuse Instituudi teadur Lea Narits viib külalised kaunviljade maailma.

Väljapanekut. Keskpäeval avatakse Eesti Künniseltsi näitus „Künnivõistlused Eestis ja eestlased kündmas maailmas”. Päeva jooksul lahutab meelt folklooriklubi Maatasa, peaesineja on Marko Matvere ja Peep Raun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles