Septembris jagus sooja rekordiliselt palju

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesetõus septembris Luhasoo raba õpperajal.
Päikesetõus septembris Luhasoo raba õpperajal. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigi ilmateenistuse andmeil jagus õhusooja septembri jooksul rekordiliselt palju. Eriliselt soe september tõi küll mitmel päeval kaasa päeva soojarekordid, kuid kuu soojarekordid jäid siiski kõikides ilmajaamades püsima. Eesti septembri soojarekord on 30,3 kraadi, mis on mõõdetud 1. septembril 1992. aastal Tartus.

Eesti keskmine õhutemperatuur oli septembris 14,2 kraadi (norm 1,5), sama soe oli ka 2006. aasta sügiskuu. Soojuselt kolmandal kohal oli 1975. aasta september, kui Eesti keskmine õhutemperatuur oli 13,9 kraadi.

Hoolimata vaatlusrea pikkusest, kas 50 või 150 aastat, platseerus möödunud september kõikides ilmajaamades esimese seitsme hulka.

Eriliselt soe oli nii esimene kui ka teine dekaad, alates 1961. aastast on mõlemal 2. tulemus. Esimese dekaadi keskmine õhutemperatuur oli Eesti keskmisena 17,3 kraadi (norm 13,2) ja kuu teisel kolmandikul 14,8 kraadi (norm 11,2).

Kõige soojem septembri esimene kolmandik on olnud 1968. aastal, mil Eesti keskmine õhutemperatuur oli 17,5 kraadi. Kuu teine dekaad on kõige soojem olnud 2000. aastal, mil Eesti keskmine õhutemperatuur oli 16,3 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles