Tööle kuulsasse iluaeda

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viini loodusajaloo muuseumi aed.
Viini loodusajaloo muuseumi aed. Foto: Taavi Alas

Kas Eesti aiandushuvilisel või noorel, kes tahab õppida tõelistelt meistritelt, on võimalik pääseda tööle või praktikale mõnda maailmakuulsasse iluaeda või parki?

Kes on näinud saadet Briti kuningliku pere ilusatest aedadest ja parkidest, sel võib tekkida küsimus, kuidas sinna töötajaid valitakse. Kui kuningliku perekonna valduste vastu on huvi suur ja töösoovijate rivi ukse taga, siis muid võimalusi peaks jaguma rohkem.

Sageli kuuluvad iluaiad ja pargid muuseumide juurde, sinna oodatakse töötajaid-vabatahtlikke lähemalt ja kaugemalt. Kus saab veel paremini õppida ja kogemusi omandada kui riikides, kus iluaiandus on sajandeid kõrgel tasemel olnud?

Kuna Eestis ei ole iluaia rajamine enam ammu ainult õppinud inimeste, vaid ka tuhandete asjaarmastajate hobi, uuris Maa Elu Eesti tuntud iluaednikelt ja valdkonna ekspertidelt, kuidas eestlane välismaa iluaedadesse tööle-praktikale pääseb, sest ainult CV saatmisest jääb väheks.

Tuleb olla õhinat täis

Eesti ühe kuulsama iluaia omanik, dendroloog Andres Vaasa rõhutab, et mõnda maailma kuulsasse aeda praktikale saamiseks tuleb kõigepealt ise olla õhinas taimehuviline. „Et taimemaailmas suhelda, tuleb taimi tunda, teada nende ladinakeelseid nimesid. Praktiline aiatööoskus ja kogemus tuleb alati kasuks. Paremini võetakse jutule, kui oled aianduskooli lõpetanud või õpid aianduskoolis,” toob Andres Vaasa välja.

„Koolis õppimine tõstab soovija tõsiselt võetavust. Aiandust mitte õppival inimesel võib kasu olla varasema õppija või aedniku soovitusest, keda tuntud aednik tunneb. Samas võib olla õnne, et saab ka ilma igasuguste soovitusteta, kui vaid suudad endast pühendunud aedniku mulje jätta,” selgitab Andres Vaasa. Inglismaa kuulsates aedades töötavad sageli vabatahtlikud aiahuvilised, kes küll teevad lihtsamaid aiatöid, kuid sealt on ju võimalus edasi liikuda. „Tuleb vaid elukoht mõne kuulsa aia lähetusse muretseda,” soovitab ta.

Julge pealehakkamine on pool võitu

Luua metsanduskooli aianduserialade praktika koordinaator Marko Loogus tunnistab, et Luua õpilased ei ole praktiseerinud kuulsates parkides välismaal, küll aga on nad sattunud suurematele haljasaladele ja parkidesse seoses hooldus- või istutustöödega.

„Üldjuhul saavad välispraktikale õpilased, kes paistavad silma ja on julged. Pealehakkamine on oluline, sest välispraktikal ei ole perekonda lähedal, kõik probleemid tuleb ise lahendada. Tuleb olla enda eest väljas ja palju suhelda. Praktika käib läbi Europassi ja kool saadab enne ettevõttesse nimekirja sellest, mida õpilane peaks kindlasti praktiseerima.”

Üsna samadele tingimustele tuleks vastata ka välismaa tuntud iluaedadesse-parkidesse tööle minnes. Luua kooli õpilased on käinud Hollandis, Prantsusmaal, Belgias, Soomes, Saksamaal ja Rootsis. „Tööpaikadeks on olnud haljasalad, pargid, eraaiad ja ühiskasutatavad alad,” selgitab Loogus.

Võta ise ühendust

Kui õpilasel on kindel soov välismaal praktiseerida, aga sobivat ettevõtet kooli nimistus ei ole, aitab alati suhtlemine, on Loogus kindel. „Meie õpilased on leidnud endale ise praktikakohti välismaal. Kooli organiseeritud praktikakohaga on lihtsam, sest projektijuht uurib välja kõik vajaliku: ööbimine, toitlustamine. Ise kohta otsides tuleb kõik endal teha. Ettevõtted märkavad motivatsiooni ja võtavad hea meelega praktikandi.”

Töö välismaa uhketes aedades

Valik internetilehti:

https://www.nationaltrust.org.uk/features/work-in-our-gardens

https://www.nationaltrustjobs.org.uk/find-your-place/gardening/

https://europeanleisurejobs.com/disciplines/gardening-jobs/

https://www.kew.org/about-our-organisation/jobs-and-volunteering

https://www.horticulturejobs.co.uk/

https://www.obga.ox.ac.uk/working-us

http://en.chateauversailles.fr/public-establishment/jobs

http://www.gardensbythebay.com.sg/en/join-us/volunteer.html

KOMMENTAAR

Raimond Strastin, Eesti Aiandusliidu tegevjuht:

Algul võiks noor aednik või aiandusala õpilane võtta maksimumi kohapealsetelt meistritelt ja siis edasi pürgida. Kohalikelt iluaednikelt on palju õppida.

Need, kel on uhke kollektsioonaed, Eestis jagub. Nad kõik on tugevad praktikud, välismaal ennast täiendanud ega jää milleski alla piiritagustele tippkolleegidele.

Mida noor aednik tegema peaks, et pääseda välismaa kuulsasse iluaeda tööle või praktikale?

• Kindel soov ja järjekindlus selle realiseerimisel.

• Juhus nagu elus ikka ja kooli kontaktid.

• Head õpitulemused ja tehtud praktilised tööd. Kutsetunnistus, mis tõestab kompetentsi ja selle sõltumatut hindamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles