Rohelised tomatid tooge tuppa järelvalmima

, köögiviljakasvataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heade tingimuste korral võib toas järelvalminud tomateid veel paar kuud süüa.
Heade tingimuste korral võib toas järelvalminud tomateid veel paar kuud süüa. Foto: Dmitri Kotjuh

Ilm muutub aina külmemaks ja kasvuhoones on vaja kogu saak ära korjata. Alati tekib küsimus, kuidas seda teha nii, et tomatid, paprikad, kibepiprad järelvalmiksid ja sünniksid süüa jõuludeni.

Tomatite lõplik saagikoristus oleneb välistemperatuurist ja kui hästi kasvuhoone sooja peab. Tomatite koristamine tasub ette võtta siis, kui taimed ja viljad on kuivad. Soovitatav on jätta viljadele viljavars või lõigata koos kogu kobaraga.

Tooreid või poolküpsenud vilju on hea säilitada laastukorvis või õhuaukudega plastkastis. Korvi või kasti põhja soovitan asetada kihi pehmet paberit, seejärel laduda rida rohelisi tomateid, siis jälle vahele kiht paberit ja tomatirida. Pealmine kiht võib olla juba poolvalminud viljadest. Seejärel säilitada tomateid 8–10 kraadi juures kuivas ruumis. Tomateid on vaja aeg-ajalt kontrollida ja valminud või riknenud viljad välja noppida.

Pottides ja anumates õues kasvanud paprika- ja kibepiprataimed on hea esialgu tuua rõdule või kasvuhoonesse külmavarju. Kui ilm muutub veel külmemaks, siis tõsta tuppa, hoida esialgu jahedamas, aga kindlasti valgusrikkas kohas. Taimi kasta mõõdukalt. Taimedel olevad viljad valmivad üsna hästi.

Kasvuhoonest paprikataimede potti istutamine ei pruugi alati õnnestuda, sest juured saavad vigastada ja taimed ei suuda enam korralikult juurduda ja edasi kasvada.

Kui kasvuhoones on veel kurgitaimed, mis õitsevad hoogsalt, ja ka viljaalged on moodustunud, siis tasub taimi kasta ja mässida katteloor ümber taimede. Olen täheldanud, et sel moel saab saaki küll. Kurgid on küll väiksemad, aga värsked ja maitsvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles